900 boeren hebben zich aangemeld voor noodfonds
27 May 2021, 22:58
foto


Boeren die planten of vee houden, hebben enorm te lijden van de zware regens en de wateroverlast. Er zijn meldingen van onder water gelopen groente- en grasvelden tot verdronken kippen. De regering heeft een ‘schadefonds voor agrariërs’ opgezet om de boeren tegemoet te komen. Er is SRD 50 miljoen vrijgemaakt. 900 boeren hebben zich al aangemeld. In Nickerie dreigt de rijstproductie verloren te gaan. De melkproductie is al aan het afnemen. De prijs van bepaalde groenten zal stijgen. Ook in het binnenland zijn kostgronden onder water gelopen.

Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft op een persconferentie op het ministerie van Openbare Werken, aangegeven wat de regering voor de boeren gaat doen. Vóór de persconferentie begon had de regering het schadefonds van SRD 50 miljoen goedgekeurd. Er is ook een ‘schade unit’ opgezet die de opgelopen schade in het veld gaat opnemen. “Boeren kunnen zich ook wenden tot de ressortkantoren of rayon kantoren van LVV,” geeft Sewdien aan. “Men kan zich op het nummer 8663576, een LVV hoofdkantoor, aanmelden.”

Minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport deelt mee dat de situatie in het binnenland vooralsnog niet alarmerend is. Er zijn wel kostgrondjes in verschillende gebieden onder water. Met NCCR en de districtscommissarissen wordt aan oplossingen gewerkt. Het aanleveren van pakketten met levensmiddelen is een uitdaging door de hoge transportkosten.

“Wat de afgelopen maanden gebeurd heeft impact op de agrarische sector,” benadrukt Sewdien. “We maken het allemaal mee en zien op (social) media wat er allemaal gebeurt. Filmpjes gaan rond van kippen die verdronken zijn en grote arealen van groente en fruit die onder water zijn. Dit baart ons zorgen. Het schadefonds geldt voor landbouwers en veetelers benadrukt Sewdien. “Het maakt niet uit of je kippen of ander vee kweekt. Melkboeren hebben bijvoorbeeld problemen met hun weilanden. Die zijn onder water, het gras gaat kapot of verrot. Vers gras kunnen zie niet vinden waardoor de melkproductie omlaag gaat.”

Sewdien verwacht dat prijzen van groenten omhoog zullen gaan. Hij deelt mee dat in Nickerie een aantal boeren hun padie niet hebben kunnen af oogsten. De inzaai zou nu ook volop aan de gang moeten zijn maar heel wat arealen liggen zodanig onderwater dat het onmogelijk is. Bij anderen die al ingezaaid hadden ligt het land ook al onder water. Ook deze problemen krijgen aandacht. Hij geeft aan dat het ministerie de afgelopen maanden al bezig was om boeren die schade leden in kaart te brengen. Er hebben zich al ruim 900 aangemeld  uit Wanica, Para, Saramacca en delen van Paramaribo. De uitkering hangt af van de schade en beschikbaarheid van geld, geeft Sewdien aan.  

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May