Ex-SPSB directeur Kromosoeto riskeert 5 jaar cel
25 May 2021, 12:55
foto
Raadsman van Ginmardo Kromosoeto, Richard Tjon A Joe, na de zitting vandaag. (Foto: Raoul Lith)


Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een gevangenisstraf van 5 jaar geëist tegen ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), Ginmardo Kromosoeto. Dit met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Er is ook een boete geëist van SRD 150.000 of 12 maanden hechtenis. De zaak gaat op 29 juni weer voor.

De raadsman van Kromosoeto, Richard Tjon A Joe zegt dat er geen bewijslast is geleverd. De advocaat zegt dat volgens het Openbaar Ministerie Kromosoeto het brein is achter de verkoop van de panden en het opbrengen van de royalty's. "Je moet heel veel fantasie hebben om daarop te komen", antwoordt de advocaat op vragen van Starnieuws.

Kromosoeto heeft aangegeven dat hij nooit iets heeft verklaard over royalty's. Hij heeft ook nooit namen van andere mensen genoemd, stelt de raadsman. Het verrast hem dat andere mensen zijn cliënt beschuldigen van het brein te zijn achter alles. Hij was niet eens in de positie om iets te zeggen over de Iamgold royalty's. Die waren eerst bij Grassalco. Die zijn bij de Centrale Bank van Suriname terechtgekomen. "Mijn client heeft hier niks mee te maken", benadrukt de advocaat.

Er was volgens Tjon A Joe een lijst gemaakt van overheidspanden die gerenoveerd zouden worden. De SPSB zou dit financieren. De toenmalige minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, was hier op de hoogte van en heeft de lijst opgevraagd. In opdracht van de minister is de lijst rondgestuurd. Nu doet men alsof Kromosoeto de master mind was achter de verkoop van de panden om de overheidsbegroting te financieren.  De advocaat vindt het vervelend voor zijn cliënt dat zaken in zijn schoenen worden geschoven waar hij niks mee te maken heeft. In het verweer zal de verdediging deze zaken weerleggen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May