Minister Misiedjan: “Inlichtingenteam Santokhi had duister karakter"
18 Jul 2011, 18:00
foto
Minister Martin Misiedjan in het parlement vanmiddag.


Minister Martin Misiedjan van Justitie en Politie heeft in De Nationale Assemblee vanmiddag voor consternatie gezorgd. Hij verklaarde dat het Speciale Beveiliging en Inlichtingen Dienst (Sbid) van zijn voorganger Chandrikapersad Santokhi een duister karakter had. Sbid is tijdens de vorige regering per ministeriële beschikking in het leven geroepen door Santokhi. “Maar ik zou het niet doen, vanwege het duister karakter ervan”, zei de minister.

Santokhi die nu parlementariër is, voelde zich aangesproken. Middels een persoonlijk feit weersprak hij het duistere karakter van het team en zei dat juist door Sbid hij zijn staatsrechtelijke werkzaamheden als minister goed heeft kunnen doen, gezorgd heeft voor nationale veiligheid en daarmee nationaal en internationaal een goed naam heeft weten te maken.

Panka zei op de reactie van Santokhi dat geen enkele minister van Justitie en Politie zich de eer kan toemeten te claimen de criminaliteit volledig de kop te hebben ingedrukt en zeker Santokhi niet. Hij herinnerde eraan dat Santokhi ook zoveel kritiek had op zijn voorganger Siegfried Gilds. “Geen enkele minister is in staat geweest de criminaliteit volledig te bestrijden. Je kan een beleid voeren en maatregelen nemen”, zei hij. Zijn fractiegenoot André Misiekaba merkte op dat niemand kan ontkennen dat de regering wel degelijk een beleid voert om de criminaliteit de kop in te drukken.

Criminelen achter mensen
De consternatie nam toe toen minister Misiedjan met voorbeelden aangaf hoe duister de speciale eenheid Sbid wel was. Ook Rashied Doekhie die in het vorige parlement vragen had gesteld over dit team ondersteunde de minister in de uitlatingen. Deze discussie kwam opgang bij het beantwoorden van vragen over welke wettelijke basis geheime diensten waaronder de Counter Terreur Unit (CTU).

Misiedjan heeft niet duidelijk kunnen aangeven wat de wettelijke basis is van CTU. De discussie concentreerde zich rond het Sbit. Ricardo Panka en Doekhie, beiden van de fractie van de Mega Combinatie/NDP, vinden dat er wel een degelijk verschil is met CTU van deze regering en Sbid van de vorige regering. “Het verschil is dat CTU achter criminelen aangaat en bij Sbid het de criminelen zijn die achter mensen aangaan”, zei Doekhie.

Bouterse elimineren
Doekhie beweert dat Sbit onder andere in het leven was geroepen om de huidige president, Desi Bouterse, toen nog voorzitter van de NDP, te elimineren wat niet is gelukt. Sbid zou speciale trainingen hebben gehad in het binnenland (Apoera). De discussie liep hoog op.

Minister Misiedjan uitte zich in deze discussie op een niet correcte manier, door te zeggen “Personen die zich veilig wanen, o fadong priet ding ede, want deng a no rasta”. Meer van soortelijk uitspraken waren voor assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons reden de bewindsman tot de orde te roepen. Ronnie Brunswijk van de A-combinatie, waar de minister toe behoort, zag zich genoodzaakt een schorsing aan te vragen en Misiedjan naar buiten te roepen.

Rust teruggekeerd
Na een schorsing zei Brunswijk dat hij het nodig vond om de gemoederen tot bedaren te brengen. “Er is gesproken met de minister en zaken zijn op lijn”, zei Brunswijk. Wat hem betrof, kon de vergadering gewoon weer voortgang vinden.

Guno Castelen zei namens de Nieuw Front-fractie dat Sbid bestond uit leden van alle gewapende diensten om eenheid in optreden te hebben. De groep is nationaal en internationaal getraind. De groep was opgericht om de toenmalige minister van Justitie en Politie (Santokhi) te beschermen. Hij had zware verantwoordelijkheden en het was nodig om de minister te beschermen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May