Brazilië: Ondanks Covid-19-piek duizenden bij parade Bolsonaro
24 May 2021, 15:45
foto
President Jair Bolsonaro leidt een motorparade van zijn aanhangers door Rio de Janeiro, Brazilië. (Foto: AFP)


De Braziliaanse president, Jair Bolsonaro, heeft zondag een motorparade geleid door Rio de Janeiro terwijl menigten zich verzamelden te midden van de coronavirus-pandemie om hem aan te moedigen. Vergezeld door beveiligingsambtenaren, ging Bolsonaro aan het hoofd van  enkele duizenden motorfietsen. De parade werd live vertoond op de officiële Facebook-pagina van de president.

De parade komt terwijl Bolsonaro heeft geprobeerd zijn achterban te versterken op een moment dat zijn populariteit tot het laagste niveau is gedaald sinds hij het presidentschap in januari 2019 overnam. Volgens de laatste opiniepeilingen scoort ex-president Lula beter dan Bolsonaro voor de verkiezingen volgend jaar.

Een Senaatscommissie onderzoekt de aanpak van de Covid-19-pandemie door president Bolsonaro. In Brazilië zijn op dit moment meer dan 450.000 mensen overleden aan Covid-19.

De parade van zondag begon in het Rio Olympic Park in 2016 en duurde anderhalf uur langs de meest iconische stranden van de stad, Ipanema en Copacabana. Aanhangers langs de route juichten de president toe en zwaaiden met Braziliaanse vlaggen.

Ongeveer een half uur na het begin van de parade stopten de motoren een paar minuten terwijl Bolsonaro, met een helm maar zonder gezichtsmasker, op zijn machine stond en naar de menigte zwaaide, die 'legende' naar hem schreeuwde terwijl de motoren weer op gang kwamen.

Vrijdag kreeg Bolsonaro een boete van een noordoostelijke deelstaatregering "voor de promotie van bijeenkomsten zonder sanitaire maatregelen in Maranhao".

Bolsonaro had grondpapieren uitgereikt aan massa's mensen zonder gezichtsbescherming tijdens een evenement in een stad in de deelstaat Maranhao, waar bijeenkomsten van meer dan 100 mensen verboden zijn.

Het kantoor van Bolsonaro heeft twee weken de tijd om in beroep te gaan, waarna de hoogte van de boete wordt vastgesteld.

Eind april zei Bolsonaro dat hij wachtte op "een teken van het volk" om een ​​einde te maken aan de Covid-19-beperkingen die lokaal door burgemeesters en gouverneurs werden genomen om de verspreiding van het virus te vertragen. Bolsonaro insinueerde dat hij zelfs het leger zou kunnen inzetten.

Sindsdien hebben er elk weekend pro-Bolsonaro-demonstraties plaatsgevonden zonder enig spoor van sociale afstandelijkheid. De president heeft de aandacht getrokken en verscheen zelfs te paard bij een demonstratie van boeren in de hoofdstad Brasilia.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May