VN-chef: Wereld in oorlog tegen Covid-19
24 May 2021, 11:03
foto
VN-secretaris-generaal Antonio Guterres bekritiseert de 'tsunami van lijden' die is aangewakkerd door de coronaviruscrisis. (Foto: AFP)


De wereld is "in oorlog" tegen Covid-19, zegt de VN-chef. Hij roept op om oorlogslogica toe te passen op de onbillijke toegang tot de wapens die nodig zijn om de pandemie te bestrijden. Tijdens de opening van de jaarlijkse bijeenkomst van de lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie op maandag, bekritiseerde VN-secretaris-generaal Antonio Guterres de 'tsunami van lijden' die werd aangewakkerd door de coronaviruscrisis.

Hij wees erop dat meer dan 3,4 miljoen mensen zijn omgekomen en ongeveer 500 miljoen banen zijn verdwenen sinds de ziekte eind 2019 voor het eerst opdook in China. "De meest kwetsbaren lijden het meest, en ik vrees dat dit nog lang niet voorbij is", zei Guterres. Hij benadrukte de voortdurende gevaren van "een wereldwijde respons met twee snelheden".

"Helaas, tenzij we nu actie ondernemen, worden we geconfronteerd met een situatie waarin rijke landen de meerderheid van hun mensen vaccineren en hun economieën openen, terwijl het virus diep leed blijft veroorzaken door te cirkelen en te muteren in de armste landen," zei hij. "Verdere pieken en dalen kunnen honderdduizenden levens eisen en het wereldwijde economische herstel vertragen", zei hij, erop aandringend dat "Covid-19 niet per land kan worden verslagen."

Geconfronteerd met deze nare situatie drong Guterres aan op erkenning van het feit dat "we in oorlog zijn met een virus".

"We hebben de logica en urgentie van een oorlogseconomie nodig om de capaciteit van onze wapens te vergroten", zei hij.

De VN-chef riep vorige week de G20 op om een ​​taskforce op te richten die alle landen met vaccinproductiecapaciteiten en anderen samenbrengt die kunnen helpen bij het stimuleren van de productie van vaccins en andere instrumenten die nodig zijn om Covid-19 te bestrijden.

"Het moet erop gericht zijn om de productiecapaciteit op zijn minst te verdubbelen door alle opties te onderzoeken, van vrijwillige licenties en technologieoverdracht tot pooling van octrooien en flexibiliteit op intellectuele eigendomsrechten", zei hij.

De taskforce moet zich ook bezighouden met de rechtvaardige wereldwijde distributie van vaccins, behandelingen en diagnostiek.

De WHO en anderen hebben Covax opgericht, een wereldwijd programma voor het delen van vaccins, maar het blijft ernstig ondergefinancierd en kampt met aanzienlijke tekorten aan aanbod, waardoor de inspanningen om vaccinatiecampagnes in armere landen uit te zetten, zijn vertraagd.

Tot op heden is slechts 0,3 procent van de totale toegediende Covid-19-vaccindoses afkomstig uit de armste landen ter wereld, waar bijna 10 procent van de wereldbevolking woont.

Naast de strijd tegen Covid-19 benadrukte Guterres het belang van de voorbereiding op de volgende pandemie, waarbij hij een reeks aanbevelingen steunde die op de vergadering werden gedaan voor hervorming en versterking van de WHO en van het wereldwijde gezondheidssysteem.

"De wereld heeft politieke inzet op het hoogste niveau nodig om het bestaande systeem te transformeren", zei hij. "De WHO moet centraal staan ​​in de voorbereiding op wereldwijde pandemieën. Het heeft duurzame en voorspelbare middelen nodig, en het moet volledig in staat zijn om het werk te doen dat ervan wordt verlangd. "

Guterres drong er bij de lidstaten op aan om een ​​manier te vinden om "de gewaagde beslissingen te nemen die nodig zijn om een ​​einde te maken aan deze pandemie".

"Covid-19 moet een keerpunt zijn."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May