Wateroverlast Wageningen: Gezinnen geëvacueerd
24 May 2021, 08:44
foto
Van het plaatsen van extra pompen tot handmatig met een schop sleuven graven; er wordt van alles geprobeerd om het overtollige water in Wageningen weg te krijgen.


De bewoners van Wageningen hebben al weken te maken met onhygiënische toestanden doordat het woongebied onder water is gelopen. Jarenlange achterstallig onderhoud van de waterwegen en aanhoudende regen hebben ertoe geleid dat er gezinnen moesten worden geëvacueerd. In totaal zijn zo'n vijf gezinnen ondergebracht op een school in Wageningen. Districtscommissaris Senrita Gobardhan zegt aan Starnieuws dat de situatie onder controle is.

Getroffen bewoners in Wageningen zijn niet te spreken over de aanpak van de bestuursdienst. Ze vinden dat er te lang is gedraald om actie te ondernemen. Zo kampt het gebied al weken met wateroverlast en zijn pas vrijdag extra pompen geplaatst om het overtollige water te verpompen. Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbestrijding (NCCR) is zaterdag naar het gebied getrokken.

Volgens dc Gobardhan draaien de pompen al een week. Ondanks het water enigszins wegtrekt, zorgt aanhoudende regen voor vertraging in het droog krijgen van het gebied. Het overtollige hemelwater kan niet wegstromen, omdat de kanalen en lozingen zijn dichtgegroeid. Ook het vliegveld van Wageningen stond vrijdag onder water. De burgerparticipatie is groot. Ondernemers zetten menskracht en materieel in om de wateroverlast aan te pakken. Ook andere gebieden hebben het zwaar te verduren met de aanhoudende regen. Zo moesten er in onder andere het Van Woukanaal, Surinamkanaal en de Nanikreek inkepingen gemaakt worden, opdat ze niet buiten hun oevers zouden treden.

De bewoners in de zwaar getroffen gebieden van Wageningen hebben ook schade geleden. Van sommigen zijn ijskasten en diepvriezers doorgeslagen door het water dat in de woningen binnen was gekomen. Weer andere bewoners weigerden hun huizen te verlaten, ondanks er water in hun woningen was. Het NCCR heeft voedselpakketten uitgedeeld aan getroffen gezinnen en ook noodbenodigdheden waardoor veldbedden meegenomen voor degenen die dat nodig mochten hebben. Vrijdag had dc Gobardhan ook al pakketten verstrekt aan noodlijdende gezinnen.

Eind april nog ging de EBS ertoe over om uit voorzorg haar centrale in Wageningen uit te schakelen. De Nickerierivier was toen ook al buiten haar oevers getreden na zware regenval. Het rivierwater was de EBS-centrale binnengekomen, waardoor kabels die stroom moeten transporteren onder water lagen.



Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May