Coalitiefracties over ontevredenheid, benoemingen en acties
23 May 2021, 19:40
foto


De coalitiefracties dringen bij president Chan Santokhi aan serieus nota te nemen van vraagstukken die de samenleving beroeren, waaronder het benoemingsbeleid. De afgelopen week zijn er protestacties geweest van de Surinaamse Politiebond en andere groepen. Aangehaald wordt de prijzen in de winkels stijgen en dat er begrip is voor de ontevredenheid. Er dienen verlichtende maatregelen te komen. De Assembleeleden voeren aan dat het niet acceptabel is dat protesterenden het Kabinet van de President en het parlementsgebouw wilden binnendringen. Ook wordt bekritiseerd de mededeling van de Politiebond dat er geen vergunning nodig is om te protesteren. De korpsleiding moet optreden. De leiding moet ook dringend geëvalueerd worden.

De brief van Asis Gajadien (coalitie fractieleider), Dinotha Vorswijk (fractieleider ABOP) en de leden Patricia Etnel (NPS), Mahinder Jogi (VHP), Evert Karto (ABOP/PL) en Ivanildo Plein (NPS) aan de president:

Excellentie,
Het is binnen de samenleving in voldoende mate bekend, waarom wij thans onder deze grote ellende gebukt gaan, dus die materie behoeft nagenoeg geen nader uitleg. De huidige regering kreeg na haar aantreden te maken met torenhoge schulden, hoge inflatie, een schrijnend tekort aan internationale reserves, een immens begrotingstekort en als klap op de vuurpijl ook nog de Covid-19-pandemie, gevolgd door internationale prijsinflatie. We zijn er ons terdege van bewust, dat de regering haar best doet om de economie weer op rails te brengen.

Suriname heeft na diepgaande discussies met alle relevante stakeholders een herstelplan aan het IMF aangeboden dat ook door haar wordt gedragen. Als coalitie weten wij dat de gang naar het IMF onvermijdelijk is, willen wij de economie weer op het juiste spoor krijgen. We zullen hiertoe met zijn allen, elkeen de offers moeten brengen.
We doen een dringend beroep op de regering om serieus nota te nemen van issues die de samenleving beroeren oa het benoemingsbeleid. We bevelen de regering aan om, desnoods elke dag, gebruik te maken van staatsmedia om met het volk te communiceren zonder er doekjes om te winden, zodat eenieder deze noodzaak beseft.

In de afgelopen week zijn wij als coalitie in De Nationale Assemblee geconfronteerd met protestacties van de politiebond en andere groepen. We zijn er niet ongevoelig voor, want voor de samenleving wordt het steeds moeilijker om de stijgende prijzen in de winkels te dragen.

Regering, u heeft er alle baat bij, om zo snel mogelijk verlichtende maatregelen voor de samenleving te treffen; de implementatie van het sociaalvangnet behoeft daarom uw onverwijlde aandacht. Wij doen een dringend beroep op de Regering, om de wensen en grieven van het volk mee te nemen in deze besluitvormingen, om zodoende het leed en de ontevredenheid te verminderen.

De actievoerenden hebben ondanks de ernstige Covid-19 situatie de maatregelen massaal genegeerd. De gevolgen van dit onacceptabel gedrag zullen voor de gezondheidszorg niet te overzien zijn.

Het is hemeltergend, dat de protesterenden trachtten het Kabinet van de President en het DNA-gebouw zonder toestemming binnen te dringen. Wij willen ons in Suriname absoluut niet associëren met een situatie, als die van het Capitool in Washington.

Het is onaanvaardbaar, dat uitgerekend de leiding van de politiebond, de uitspraak bezigde, dat een vergunning geen vereiste is, om te mogen protesteren. Zulke uitspraken zijn voor ons onaanvaardbaar, want die zouden kunnen aanzetten tot anarchie en daar is niemand bij gebaat. We keuren dit ten zeerste af. We willen een gedisciplineerd korps, waarvan de leden hun verantwoordelijkheid te allen tijde voorop stellen.
 
De coalitie in De Nationale Assemblee neemt gevoeglijk aan, dat de korpsleiding represaille maatregelen zal treffen tegen de leden van het korps, die hun boekje te buiten gingen. Om de rust te kunnen waarborgen, doen wij een dringend beroep op de regering om de korpsleiding zo spoedig mogelijk te evalueren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May