WHO: Covid-19-doden significant hoger dan aangegeven
21 May 2021, 18:41
foto
De WHO werkt samen met landen 'om achter het werkelijke aantal Covid-19-doden te komen," zegt een topfunctionaris. (Foto: AFP)


Het aantal doden direct of indirect door de Covid-19-pandemie is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) twee tot drie maal hoger dan de officiële cijfers aangegeven. De WHO zegt dat tot nu toe waarschijnlijk tussen de zes en acht miljoen mensen zijn overleden aan Covid-19. Officieel zijn vanaf vandaag, vrijdag, wereldwijd meer dan 3,4 miljoen doden toegeschreven aan de ziekte sinds deze eind 2019 voor het eerst in China opdook.

Volgens een wereldwijd gezondheidsstatistiekrapport van de WHO dat op dezelfde dag werd vrijgegeven, zijn er echter veel meer mensen omgekomen dan normaal als de pandemie er niet was plaatsgevonden.

Uit het rapport van de World Health Statistics blijkt dat er in 2020 minstens drie miljoen extra sterfgevallen waren geweest die direct of indirect te wijten waren aan Covid-19; dat is ongeveer 1,2 miljoen meer dan officieel is gerapporteerd.

"Het totale aantal doden is minstens twee tot drie keer hoger dan officieel gemeld", zei Samira Asma, de assistent-directeur-generaal van de WHO die verantwoordelijk is voor gegevens, tegen verslaggevers. Op de vraag hoeveel extra sterfgevallen er vandaag aan de pandemie kunnen worden toegeschreven, antwoordde Asma: "Ik denk dat ongeveer zes tot acht miljoen doden een goede schatting kan zijn."

De WHO werkte samen met landen "om het werkelijke dodencijfer van de pandemie te benaderen, zodat we beter voorbereid kunnen zijn op de volgende noodsituatie", zei ze.

Volgens gegevensanalist van de WHO, William Msemburi, omvatte de schatting zowel niet-gerapporteerde Covid-19-sterfgevallen als indirecte sterfgevallen als gevolg van het gebrek aan ziekenhuiscapaciteit en bewegingsbeperkingen, naast andere factoren.

"De uitdaging is dat de aantallen gerapporteerde Covid-19-doden een onderschatting zijn van die volledige impact", vertelde Msemburi aan verslaggevers. "Overmatige sterfte geeft ons een beter beeld, omdat het zowel deze directe als indirecte effecten weergeeft", zei hij.

Het verschil is te wijten aan verschillende factoren, waaronder een achterblijvende rapportage over Covid-19-sterfgevallen in een aantal landen; het feit dat veel mensen vroegtijdig aan de ziekte stierven zonder te zijn getest; en ook dat velen vanwege lockdown-maatregelen geen behandeling voor andere ziekten en aandoeningen konden krijgen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May