VS neemt 68 grote katachtigen van 'Tiger King' in beslag
21 May 2021, 15:43
foto
Het koppel wordt ervan beschuldigd de wet voor Beschermde Diersoorten te hebben overtreden. (Foto: AFP)


De Amerikaanse autoriteiten hebben 68 leeuwen, tijgers, een jaguar en hybriden van leeuwen en tijgers in beslag genomen uit een dierenpark in Oklahoma dat te zien was in de Netflix-serie 'Tiger King' uit 2020. In een beëdigde aanklacht van meer dan 50 pagina's zeiden aanklagers dat ze geloofden dat een jaguar, zeven leeuwen, 46 tijgers en 15 leeuw-tijgerhybriden die eigendom waren van Jeffrey Lowe en zijn vrouw, Lauren Lowe, waren verkocht, gekocht of vervoerd, wat een schending is van de Endangered Species Act (ESA). De wet beschermt de dieren en maakt ze vatbaar voor inbeslagname.

"Er is waarschijnlijk reden om aan te nemen dat de 68 grote katten en de jaguar nog steeds worden geschaad en lastiggevallen en dat is in strijd met de ESA", aldus de beëdigde verklaring die het ministerie van Justitie heeft gegeven.

"Deze inbeslagname zou een duidelijke boodschap moeten zijn dat het ministerie van Justitie vermeende schade aan in gevangenschap gefokte dieren die beschermd worden onder de Endangered Species Act zeer serieus neemt", zei waarnemend assistent-procureur-generaal Jean Williams van de afdeling Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen van het ministerie van Justitie. Volgens de verklaring van het ministerie van Justitie werd de zaak onderzocht door het ministerie van Landbouw en de afdeling voor Vis en wilde dieren van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het echtpaar werd in november beschuldigd van het overtreden van de ESA en de Animal Welfare Act in een burgerlijke klacht van 110 pagina's. Het ministerie van Justitie had hen ervan beschuldigd de dieren zonder vergunning te hebben tentoongesteld en hun gezondheid in gevaar te brengen, meldde de New York Times.

'Tiger King', de echte misdaadserie die zich afspeelt in de wereld van privé-dierentuinen en hun excentrieke eigenaren, werd een wereldwijd fenomeen toen deze in maart vorig jaar werd uitgezonden. Het vertelde het verhaal van de flamboyante dierentuinhouder Joe Exotic uit Oklahoma, zijn rivaliteit met de reddingsactivist Carole Baskin uit Florida en zijn gevangenisstraf voor het inhuren van een huurmoordenaar om haar te vermoorden.

De documentaireserie vertelde het verhaal van de flamboyante dierentuinbaas Joseph Maldonado-Passage, vooral bekend als Joe Exotic. Die belandde voor 22 jaar achter de tralies nadat hij een huurmoordenaar had ingeschakeld om dierenrechtenactiviste Carole Baskin uit de weg te ruimen.

Zijn dierentuin in Wynnewood kwam in handen van Jeffrey en Lauren Lowe en het echtpaar heeft de dieren ondergebracht in hun Tiger King Park. Daar zouden de afgelopen maanden bij overheidscontroles allerlei misstanden aan het licht zijn gekomen. Lowe, die de eigenaar werd van de privé-dierentuin met wilde katten in het midden van de serie, zei in augustus dat hij de deuren permanent sloot, daarbij verwijzend naar de druk van dierenrechtenactivisten en inspecteurs.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May