Fols op één lijn met Achaibersing over voorstel vakbeweging
21 May 2021, 06:47
foto


De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) is op één lijn met minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning over een gezamenlijk voorstel vanuit de vakbeweging over koopkrachtversterking. Tijdens een bespreking met de vakbeweging woensdag heeft de bewindsman meegedeeld dat hij in de startblokken staat om het sociale vangnet en een koopkrachtversterking uit te voeren. Hij deed een beroep op de vakbeweging om met een uitvoerbaar voorstel te komen, waarbij de mensen het maximale nut kunnen hebben van wat zij zullen ontvangen. "Maar het is jammer; de vakbeweging is te verdeeld,” verzuchtte Achaibersing.

De meeting heeft zich beperkt tot de gang naar het IMF als onderdeel van het Herstelplan, zegt Fols-president Marcellino Nerkust, die deze keer wel is uitgenodigd. De CLO, C-47, FAL, PWO, De Moederbond, COL, OSAV, BVL/ALS en het Collectief van CLO-lidbonden onder leiding van Michael Miskin waren aanwezig. In een eerder bericht heeft Nerkust aangegeven dat de vakbeweging één gezamenlijk voorstel moet indienen. Dit is efficiënter, effectiever en ook tijdbesparend dan apart te praten met alle bonden. Het voordeel is dat de arbeidende klasse hierdoor tijd wint en de regering niet zoveel tijd kwijt is aan het overleggen met verschillende bonden. Ze kan hierdoor sneller tot uitvoering overgaan.

Het presidium van de Fols volgt de situatie nauwlettend en zal - als er maar geen voorstel komt vanuit de vakbeweging zoals door minister Achaibersing heeft gevraagd -  zelf voor haar beroepsgroep een voorstel doen ter versterking van de koopkracht van de leerkrachten. "We kunnen niet langer wachten!", stelt Nerkust. Hij merkt op dat de situatie nijpend is. Het verhogen van de maximumverkoopkoers van de US-dollar van SRD 16.30 naar SRD 21 door de Centrale Bank van Suriname, heeft volgens de vakbondsleider paniek veroorzaakt. Het maandelijkse inkomen en het spaargeld raakt op; sommigen hebben helemaal geen geld meer. Doordat de kinderen thuis zijn, wordt er meer geconsumeerd en moeten alle spaarpotten worden omgekeerd en spaarrekeningen worden aangesproken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May