Bestuur SPB overlegt tot maandag met regering
20 May 2021, 15:03
foto
Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chan Santokhi in overleg met het bestuur van de Surinaamse Politiebond. (Foto: René Gompers)


In een ruim twee uren durend overleg met een regeringsdelegatie onder leiding van president Chan Santokhi zijn er afspraken gemaakt met het bestuur van de Surinaamse Politiebond (SPB). Met een cluster van ministers wordt er vanavond verder van gedachten gewisseld over interne aangelegenheden van het Korps Politie Suriname. Het bestuur van de SPB eist dat het eerste deel van de achterstallige bevorderingen dinsdag reeds een feit moet zijn. Dan komt de bond weer bijeen in een algemene ledenvergadering.

Het bestuur van de bond heeft de leden die in de stromende regen urenlang hebben gewacht, ingelicht over de afspraken die gemaakt zijn. Zaterdag, zondag en maandag worden de gesprekken vervolgd. Er wordt gesproken over de loonronde die de bond wil. Het is zo goed als zeker dat de relatie met het Staatsziekenfonds (SZF) zal worden beëindigd, zei secretaris Mielando Atompai. Voorzitter Raoul Hellings illustreerde dat als SZF een ticket naar de maan en terug wil geven, dan alleen zal de politie bij deze zorgverzekeraar blijven.

Bestuursleden van de SPB staan de leden te woord. Van r-l: Raoul Hellings (voorzitter),
Mielando Atompai (secretaris) en Revelino Eijk (woordvoerder).

Wat het recht om te demonstreren betreft, heeft Hellings meegedeeld dat het een grondrecht is. Voortaan zal de politie alleen ervoor zorgen dat de orde gehandhaafd blijft. De mensen zullen begeleid worden, maar er wordt niet meer gekeken naar een vergunning. De SPB heeft ook het recht om te demonstreren gebruikt om zijn eisen kracht bij te zetten. Verschillende groepen hebben de politie vandaag hierin ondersteund.

Het bondsbestuur heeft de leden bedankt voor de steun die is ondervonden. Het bestuur heeft ook moeite met de gang naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ook hierover zal er worden gesproken. De regering heeft diverse vakbonden gehoord, maar de SPB niet. Aangevoerd wordt dat het leven van alle dag duurder zal worden. Door de koersstijging zijn de salarissen achterhaald.

Maandag 29 mei worden de gesprekken afgerond. Er is ook een vervolgontmoeting met de president. Nadat de leden ingelicht werden over de gemaakte afspraken, is de algemene ledenvergadering op straat bij het Kabinet van de President afgesloten. Hierna togen de politieambtenaren weer naar bureau Keizerstraat, waar de groep werd ontbonden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May