Delen weg naar West-Suriname in zeer slechte staat
19 May 2021, 00:54
foto
Zo zien delen van de weg naar West-Suriname eruit. Aan beide kanten van de weg zaten houttrucks vast.


De weg naar West-Suriname verkeert op verschillende delen in een zeer slechte conditie. Dit komt door de constante regenval in de afgelopen periode en zwaar materieel. Volgens Carlo Lewis, kapitein van Apoera, gaat het zeker om acht tot negen wegdelen waar er haast niet over gereden kan worden. Het dorpshoofd merkt op dat de vorige week een aantal houttrucks vast zat aan beide rijhelften van de weg. “Het leek bijna alsof ze de weg aan het barricaderen waren”.

Lewis stelt dat het vooral zware trucks in de regentijd 'helpen' de weg in deplorabele staat te houden. Hij geeft aan dat er tussen de brug van Goliath en de Kabobrug sprake is van een zorgwekkende situatie. De weg naar West-Suriname gaat door de bestuursressorten Para, Boven-Coppename en Kabalebo. “De districtscommissariaten hadden een bekendmaking gedaan dat het verboden was dat trucks boven 4 ton over de weg mogen gaan. Ik denk dat die houttrucks sowieso ver boven dat gewicht zijn,” zegt Lewis aan Starnieuws.

Marvin Moesan, hoofd van het Burger Informatie Centrum van het commissariaat Para, om een reactie gevraagd, zegt dat er verschillende maatregelen zijn genomen om de situatie aan te pakken. “De weg is afgesloten voor vrachtverkeer en tegelijkertijd hebben we gezeten met alle vrachttransporteurs en gevraagd naar hun bijdrage met name voor alle slechte stukken op de weg,” deelt Moesan mee. Volgens hem moest er een middenweg gevonden worden waarbij de gemeenschap gespaard blijft en ook de economische activiteiten die ter plekke worden ontplooid.

“Er is een inspectie gevoerd door het ministerie van Openbare Werken dat trouwens niet bij machte is nu de weg te rehabiliteren. Daarom hebben wij juist die ondernemers bereid gevonden de slechte stukken te onderhouden,” zegt Moesan. Hij meent dat het kan voorkomen dat bepaalde gedeelten van de weg heel slecht kunnen zijn, die worden volgens afspraak geleidelijk aan aangepakt.

Lewis vraagt zich af of er werkelijk controle wordt uitgevoerd op de locaties.“Want het lijkt erop dat de trucks hun gang blijven gang ondanks de restricties. Voor ons is het zelfs moeilijk langs te gaan met four wheel drive pick-up”. De kapitein geeft aan dat de bussen die de route Apoera onderhouden overwegen te stoppen vanwege de hoge kosten waarin zij worden gejaagd. “Dit zorgt ervoor dat wij zowat geïsoleerd raken”.

Moesan zegt dat er slechts ontheffing wordt verleend aan ondernemers die de noodzaak hebben en kunnen aantonen dat zij een (nood)levering moeten doen. Hieronder vallen ook enkele van de trucks van de ondernemers die bereid zijn de weg te helpen rehabiliteren. Hij geeft verder aan dat door de regen er nu niet helemaal voor een duurzame oplossing gekozen kan worden. “Wij zorgen ervoor dat de gemeenschap niet geïsoleerd gaat raken".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May