Enorme toeloop voor vaccinaties; Mangre tevreden
19 May 2021, 00:00
foto
Honderden mensen hebben zich aangemeld op Lyceum 1 om zich te laten vaccineren tegen Covid-19. Door de drukte was het niet altijd mogelijk om afstand te bewaren. (Foto's: René Gompers)


Bij 'Lyco 1' is het maandag behoorlijk druk geworden. Honderden mensen zijn zich gaan vaccineren tegen het coronavirus. De oproep was eigenlijk bedoeld voor onderwijsgevenden en hun ouders en zou tot 16 uur duren. Maar ook uit andere sectoren zijn mensen in grote aantallen komen opdagen. Pas rond zeven uur ’s avonds, een uur nadat de avondklok is ingegaan, is de laatste injectie AstraZeneca toegediend.

"Dit hadden we niet verwacht, maar het is ook goed," merkt Assembleelid Reshma Mangre op tegenover Starnieuws. Zij is de trekker van de vaccinatiecampagne voor leraren. Zij is ook voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS). Met de campagne wordt getracht om zoveel mogelijk onderwijsgevenden te vaccineren zodat de scholen normaal open kunnen gaan. Bij de eerste ‘massa’ vaccinatie van de vakgroep mochten de leden er met hun ouders komen. Deze keer mochten zij gezinsleden meenemen. “Meer mensen worden gevaccineerd, dat is uiteindelijk het groter doel,” merkt Mangre op.

Voor de meeste mensen, ook niet-onderwijzers, zijn er drie hoofdredenen voor het vaccineren: het aantal covid-gevallen dat drastisch toeneemt, bescherming van zichzelve en geliefden, helpen sneller naar het 'nieuwe normaal' te gaan. Zij willen ook voorkomen dat zij niet nog meer druk leggen op de gezondheidszorg.

Arts Natanaël Filemon van het covid-team heeft zijn handen vol. "De oproep was voor onderwijzers en we hadden gemikt op 200 tot 300 mensen" geeft hij aan. "We hebben hulp ingeroepen, zelf zouden we het niet redden.” Het was toen al 4 uur ‘s middags. Het zag er al niet naar uit dat om 6 uur iedereen gevaccineerd zou zijn. De organisatie was niet van plan om de mensen teleur te stellen. “We kunnen de mensen niet wegsturen als ze eenmaal hier zijn om te vaccineren," geeft Filemon aan terwijl hij en de teamleden naar een oplossing zochten.

Tegen 5 uur ’s middags was het aantal mensen nog niet afgenomen. Het was meer dan duidelijk dat niet iedereen in het onderwijsveld zat. Ook journalisten en technici van verschillende mediahuizen, managers en medewerkers van andere bedrijven, soms nog in werkkleding, zijn het spuitje komen halen. Kuldipsingh NV was prominent aanwezig. Soms is een tolk nodig om bepaalde groepen mensen te begeleiden. Zij worden dan in hun eigen taal opgevangen.

Er zijn geen zitplaatsen meer in de observatieruimte waar men verder geïnformeerd wordt over "wat te doen nu je het spuitje hebt gehad". Dan moet het injecteren even gestaakt worden tot er weer plekken vrijkomen onder de observatietent.  Ondertussen is er versterking aangekomen om de mensenstroom op te vangen. Er zijn medewerkers van posten waar de vaccinatie niet zo een grote toeloop heeft, komen helpen. De rijen zijn lang, de mensen staan te dicht op elkaar. Vrijwilligers moeten de mensen af en toe aanmanen om afstand van elkaar te houden. “Mensen, het is nog covid-tijd, houdt u alstublieft rekening,” roept Hennah Draaibaar, trekker van het algemeen vaccinatiecampagne. Zij is een van de mensen die is komen helpen.  

Dan is het 6 uur. Er staan nog tientallen mensen in rijen. De politie en enkele leden van de handhavingsteam willen weten wat er aan de hand is. Mangre en enkele leden van het covid-team leggen uit wat er gaande is. Het vaccineren wordt niet gestopt. “Nee, we gaan niet naar POC,” geeft Mangre aan. “We hebben afgestemd. Ik bel straks met de minister van Juspol zodat de mensen dispensatie krijgen en op vertoon van hun vaccinatiekaartje, naar huis mogen.”

Mangre is tevreden: “We hadden de drukte niet verwacht maar het is een groot succes geworden. We zijn blij want we wisten dat die bereidwilligheid er nog niet was. Men beseft nu hoe ernstig de situatie is. Daarom hebben we niemand weggestuurd.” De eerstvolgende 'vaccinatiedag' is in Nickerie op 22 mei. Maar dan geldt er een full lockdown. Mangre gaat later op de dag met de minister van Volksgezondheid praten om dispensatie te krijgen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May