Graanprijzen op hol, veevoerprijzen stijgen fors
17 May 2021, 14:40
foto
Graanprijzen rijzen de pan uit, waardoor ook de veevoerprijzen fors omhoog gaan. (Foto: Vitalo)


Graanprijzen slaan op hol door de onzekerheden over oogsten en lage voorraden. Een belangrijke oorzaak voor de hogere prijzen is de aanhoudende droogte in Brazilië. In Brazilië blijft het te droog en de gewascondities voor mais zijn verder verslechterd. De verwachting is dat er minder mais zal worden afgeoogst. Aan de andere kant blijft China veel mais kopen in de Verenigde Staten, waardoor prijzen maar blijven stijgen. Door de sterk gestegen maisprijzen, zijn ook de prijzen van tarwe en gerst de lucht ingeschoten. Producenten van veevoer gaan ertoe over mais te vervangen met tarwe, hierdoor neemt de vraag naar tarwe fors toe. De markt die reageert op de vraag, heeft opnieuw forse prijsstijgingen gezien voor tarwe, gerst en mais.

Voor tarwe werd in augustus vorig jaar nog 180 euro per ton betaald. In januari was de prijs gestegen tot 235 en in april zat de prijs tegen de 250 euro per ton aan. Bovendien komt er voor directe leveringen van granen tussen de 11 en 15 euro per ton bovenop.

De forse prijsstijgingen van granen op de wereldmarkt en de stijgende dollarkoers reflecteren zich in een stijging van de voerprijzen in Suriname. Vanaf vandaag betaalt de consument zo'n SRD 85 meer voor een zak kuikenvoer van 40 kg. De prijs gaat van SRD 465 naar SRD 550. Alle veevoerprijzen gaan de lucht in. Het is de zoveelste stijging in anderhalf jaar tijd. Bij De Molen (Vesu-voer) moet de consument drie dagen van te voren bestellen om voer te kunnen kopen. Ook kuikens zijn schaars. Voor een eendaagse kuiken -als die al te vinden is- wordt tussen de SRD 13.50 en SRD 16.50 gevraagd. Voor de import van granen is de importeur aangewezen op de zwarte markt voor zijn dollars, waar er zo'n SRD 20 moeten worden neergeteld voor 1 US$.

Vlees raakt steeds meer buiten het bereik van de burgers. Door de verschillende stijgingen, wordt Surinaamse kip voor tussen de SRD 50 en SRD 65 per kilo verkocht. Ook de buitenlandse bouten en kipdelen zijn fors gestegen in prijs. Voor een kippenei moet de consument al gauw tussen de SRD 2 en SRD 3 betalen. Met de nieuwe prijzen voor veevoer zal automatisch ook de prijs van kip verder omhoog schieten. Wederverkopers zullen ook meer vragen voor veevoer. Nog voordat de nieuwe voerprijzen bekend waren, werd een zak kippenvoer (40kg) in Nickerie al verkocht voor meer dan SRD 600. Tot nog toe zijn er vanuit het ministerie van LVV geen noemenswaardige maatregelen getroffen om de sector te ondersteunen.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May