Ecuador: Inheemse partij wint voorzitterschap parlement
16 May, 18:50
foto
President-elect van Ecuador, Guillermo Lasso, zal op 24 mei de leiding van het land overnemen. (Foto: Reuters)


De Nationale Vergadering van Ecuador heeft zaterdagavond een vertegenwoordiger van de inheemse politieke partij Pachakutik als president voor de komende twee jaar gekozen. Guadalupe Llore won de stoel met de steun van bondgenoten van de conservatieve verkozen president Guillermo Lasso.

Wetgever Llori won het voorzitterschap van de Nationale Vergadering met 71 stemmen in de kamer met 137 zetels. Ze diende eerder als lokale functionaris in de provincie Orellana in het Amazonegebied en werd gevangen gezet tijdens de regering van de voormalige president Rafael Correa wegens beschuldigingen van terrorisme en sabotage na het organiseren van protesten tegen oliemaatschappijen. Llori kreeg later amnestie en noemt de beschuldigingen politiek gemotiveerd.

De alliantie tussen Pachakutik en de CREO-partij van Lasso heeft de linkse UNES-partij feitelijk buitenspel gezet. UNES won bij de verkiezingen eerder dit jaar de meeste zetels in het congres, maar faalde om een absolute meerderheid achter zich te krijgen.

"Ook al is CREO een partij van rechts, het heeft ons bij deze gelegenheid een geweldige kans gegeven voor alle politieke partijen om samen te werken om een ​​echte verzoening te zoeken", zei Llori, in haar eerste toespraak als president van de Nationale Vergadering. Ze werd bij haar uitverkiezing ook gesteund door een andere linkse partij, Democratisch Links.

Lasso, een voormalige bankier, zal op 24 mei aantreden nadat hij in april de UNES-kandidaat Andres Arauz, een beschermeling van Correa, had verslagen. Pachakutik-kandidaat Yaku Perez werd derde in een eerste stemronde in februari.

Inheemse activisten in Ecuador protesteerden hevig tegen het huidige marktvriendelijke bezuinigingsbeleid van president Lenin Moreno, maar hadden ook grote meningsverschillen met Correa, die zij ervan beschuldigden de olieproductie voorrang te geven boven het milieu en de inheemse gemeenschappen.

Lasso heeft beloofd de contracten voor de productie van ruwe olie te herzien om meer investeringen voor de sector aan te trekken, maar heeft ook beloofd de noodzaak van meer boringen in het ecologisch gevoelige Amazonegebied te herzien.
Advertenties