Diakonessenhuis is op zoek naar vrijwilligers
15 May, 02:07
foto


Het Diakonessenhuis heeft vrijwilligers nodig om het werk van de verpleging te helpen verlichten. Dagelijks worden gemiddeld 100 mensen positief getest op het coronavirus. Er zijn meer ziekenhuisbedden nodig om de vele zieken op te vangen, maar er is niet genoeg verpleging om de vraag aan te kunnen. Algemeen directeur Clyde Cairo zegt aan Starnieuws dat vrijwilligers nodig zijn voor een deel van het werk, zodat de verpleging ontlast kan worden.

Alleen indien het zeer dringend noodzakelijk is, zullen er vrijwilligers op de verpleegafdeling worden ingezet, maar dat zullen alleen personen zijn met een zorgachtergrond of een specifieke zorgtraining. Ze zullen werken onder supervisie van een verpleegkundige en of arts en getraind worden in het gebruik van PPE. Alles wordt vanuit een centrale plek gecoördineerd binnen het ziekenhuis, legt Cairo uit.

Er is een hulpvraag gestuurd naar een specifieke vriendenkring, maar deze is viraal gegaan. Het ziekenhuis heeft veel positieve reacties ontvangen. "Vanuit het ministerie was het traject voor vrijwilligers ook al ingezet en wij hebben hierdoor medewerking van het Rode Kruis gekregen," deelt de ziekenhuisdirecteur mee.

Vrijwilligers zullen ingezet worden voor buiten omloop en afdelingswerk.
De werkzaamheden voor buiten omloop zijn:
- Lege zuurstof cylinders ophalen bij de verpleegafdeling, en verwisselen voor volle cylinders bij de Technische Dienst
- Schone kleding ophalen en vuile was v/d patiënt afgeven bij de portier
- Etenskarren ophalen bij de keuken, brengen naar de verpleegafdeling, en later retourneren aan de keuken
- Schoon linnen ophalen bij de wasserette Diakonessenhuis
- Medicatie ophalen bij de apotheek en afgeven bij de verpleegafdeling (groene zone).

Afdelingswerk (in Protective Personal Equipment; PPE):
- Om 7u – 10u – 13u – 16u – 19u controles verrichten bij de patiënt: Saturatie, ademhalingsfrequentie, controle zuurstof cylinder (indien bijna leeg -> wisselen cylinder)
- Voeding uitdelen
- Onrustige patiënt kalmeren, zuurstof kap niet laten weghalen/weer terugplaatsen
Voor het afdelingswerk moet eenieder PPE dragen. Er zal vooraf voorlichting en training gegeven worden door een verpleegkundige/de ziekenhuishygienist. De eerste training is maandag 17 mei om 7.00 uur in de vergaderzaal van het Diakonessenhuis.
 
Gaarne opgeven voor buiten omloop en/of afdelingswerk. En dagen en tijden van beschikbaarheid doorgeven, waarna de vrijwilligers door de hoofdzuster worden ingeroosterd. Mobielnr. en naam doorgeven, waarna de directiesecretaresse een badge zal maken. Indien ingeroosterd tijdens lockdown ook doorgeven: geboortedatum en ID# voor invoeren van persoonsgegevens in de landelijke database. Vrijwillgers wordt de gelegenheid geboden om zich te laten vaccineren in het Diakonessenhuis. Eerstvolgende vaccinatiedagen voor de 1e prik: 21 en 26 mei 2021.
Advertenties