Centrale Bank scherpt monetair beleidskader aan
12 May 2021, 07:28
foto


Om de inflatie in het land terug te dringen en de macro-economische stabiliteit te herstellen, is er dringend behoefte aan een nieuw monetair beleidskader. De regering wil de inflatie tegen eind van dit jaar verlagen tot 26% en wil in twee jaar tijd zitten op een inflatie van ongeveer 10%. Om deze resultaten te bereiken heeft de regering stringente maandelijkse doelstellingen vastgesteld voor netto internationale reserves en netto binnenlandse activa die zullen worden bewaakt tijdens de loop van het door het IMF ondersteunde herstelprogramma.

In de technische overeenkomst die Suriname is overeengekomen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) staat dat de Centrale Bank van Suriname om deze doelen te bereiken de liquiditeit actief zal monitoren en zal afvoeren door wekelijks depositocertificaten uit te geven via veilingen met vaste hoeveelheden/variabele rente. Een vereiste hierbij is dat de rentetarieven vrij kunnen bewegen om de wekelijkse veiling overzichtelijk te maken. De regering erkent dat dit een aanzienlijke stijging van de nominale rentetarieven in de komende weken met zich kan meebrengen.

Om de beweeglijkheid van de rentetarieven te verminderen, zal de Centrale Bank een gedeeltelijke monetaire reserve gemiddelde invoeren voor reserveverplichtingen in lokale valuta met een monetaire reserve gemiddelde van een maand. De Centrale Bank zal ook beginnen met het vaststellen van de vergoeding van lokale reserveverplichtingen op basis van marktomstandigheden om de werking van het interbancaire systeem te helpen vergemakkelijken.

De Centrale Bank had in 2019 een nieuw beleid voor monetaire reserves aangekondigd. Het is van plan om de maandelijkse groei van het reservegeld vast te stellen op een niveau dat ruim onder de verwachte groei van het nominale bbp ligt. Met dit richtsysteem voor monetaire reserves wil de regering de inflatie omlaag brengen.

Bron: Centrale Bank van Suriname

Internationale monetaire reserves
Om een gestage wederopbouw van de internationale monetaire reserves mogelijk te maken, stapt de Centrale Bank af van deviezeninterventies, behalve in gevallen van wanordelijke marktomstandigheden. Alle ver- en aankopen in vreemde valuta zullen door de Centrale Bank plaatsvinden via transparante, vooraf aangekondigde veilingen met vaste toewijzing/variabele prijs. Eind september moet het zover zijn.

Verkoop in vreemde valuta is alleen toegestaan als de SRD/US$-wisselkoers een intraday-afschrijving van meer dan 2% registreert. In dergelijke omstandigheden zou de Centrale Bank in de loop van de dag tot US$ 2 miljoen mogen verkopen via een concurrerende veiling. Per kwartaal mag de Centrale Bank tot US$ 20 miljoen inzetten voor deze FX (Foreign Exchange)-veilingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May