Onderwijzers laten zich vaccineren tegen Covid-19
11 May 2021, 18:47
foto
Geoloog Guillermo Oedit laat zich ook vaccineren tegen Covid-19 op het terrein van Lyco 2. (Foto's: René Gompers)


Maandag hebben iets meer dan 250 onderwijzers en anderen, zich tegen het coronavirus laten vaccineren op het terrein van 'Lyco 2'. "Ik hoop dat het werkt en we snel af zijn van die Covid," merkt Shashikala Hira van Imeao 3 op. Het 'covidspuitje'  is voor haar en vele anderen "het enige middel dat zekerheid biedt nu er steeds meer gevallen bijkomen." De vaccinatiecampagne voor onderwijsgevenden is een initiatief van de Bond van Leraren (BvL) en van de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS).

Reshma Mangre, de trekker van de campagne, is de hele tijd op het terrein aanwezig geweest. Zij is Assembleelid en voorzitter van zowel de BvL als ALS. Ze spreekt een aantal leden toe voor en na de vaccinatie, bemoedigt ze, vangt ze op na de spuit, en brengt hen persoonlijk een hapje en een drankje. "We zijn blij met de opkomst, men heeft gehoor gegeven aan de oproep," zegt Mangre. "De aanzet is gegeven. Na vandaag kan men gewoon op de bestaande plekken gaan vaccineren. Al met al een geslaagde activiteit."

Sommige leerkrachten zijn met hun ouders gekomen. Anderen als een groep collega's. Ook personen uit andere sectoren zijn "via hun contacten" naar 'Lyco 2' getogen voor het prikje. Zoals geoloog Guillermo Oedit. "Door die toename van gevallen in het land laat ik me vaccineren," zegt hij. " Ik heb ook twee ouders die in de risicogroep zitten. Ik wil ze beschermen.  Dus vandaar." Schoolhoofd van Little Mounds of Clay, Sylvia de Rooy en collega Valerie Sowidjojo zijn samen het prikje komen nemen. Ze waren ook na elkaar aan de beurt. Voor hen is ook de stijging van het aantal besmette personen een reden om te vaccineren.

De mensen krijgen voor en na de vaccinatie informatie van het Covid-19-vaccinatie team.

"Als alle leerkrachten, en iedereen die nog meer op de scholen werken gevaccineerd zijn, kunnen we misschien weer de deuren openen," merkt De Rooy op. De leerkrachten roepen collega’s op om zich ook te laten vaccineren. "Eerlijk gezegd was ik ook niet ready," bekent De Rooy. "Maar we zijn gekomen voor de zekerheid, het is voor onze veiligheid," voegt Sowidjojo toe. Mangre kondigt aan dat in het vervolg de onderwijsgevenden ook met hun huisgenoten mogen gaan prikken.

"De minister heeft meegedeeld dat er al een nieuwe lading met vaccins is, dus men hoeft niet te vrezen," benadrukt Mangre. "Iedereen is gegarandeerd van een tweede dosis." De vaccinatie van leerkrachten is niet verplicht gesteld. Mangre hoopt dat genoeg mensen het prikje nemen. "Laten we onszelf en onze dierbaren beschermen," pleit ze. "Laten we ervoor zorgen dat we straks het onderwijsproces kunnen herstarten, dat het veilig is voor de leerkrachten en de kinderen op school. Maar hoe meer mensen zich vaccineren, hoe sneller we kunnen overgaan tot normalisatie. Want bijna alles ligt nu gewoon stil."

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May