WHO: Indiase variant is wereldwijde zorg
11 May 2021, 22:35
foto
De WHO heeft de coronavirusvariant die vorig jaar voor het eerst in India werd aangetroffen, geclassificeerd als een 'variant van wereldwijde bezorgdheid'. (Getty Images)


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de coronavirusvariant die vorig jaar voor het eerst in India werd aangetroffen, geclassificeerd als een "variant van wereldwijde bezorgdheid". Het zei dat voorlopige studies aantonen dat de B.1.617-mutatie zich gemakkelijker verspreidt dan andere varianten en verder onderzoek vereist. De variant is al verspreid naar meer dan 30 landen, zegt de WHO.

Drie andere varianten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Brazilië hebben dezelfde aanduiding gekregen.

Een mutatie wordt van een 'interessante variant' naar een 'variant van zorg' (VOC) verheven als blijkt dat aan ten minste één van de verschillende criteria wordt voldaan, waaronder gemakkelijke overdracht, ernstigere ziekte, verminderde neutralisatie door antilichamen of verminderde effectiviteit van behandeling en vaccins.

De variant wordt onderzocht om vast te stellen of deze verantwoordelijk is voor een dodelijke golf in India, dat momenteel overweldigend is voor ziekenhuizen en crematoria.

India meldde maandag 366.161 nieuwe besmettingen en 3.754 doden, lager dan recordpieken. Experts zeggen dat de werkelijke cijfers veel hoger kunnen zijn dan gerapporteerd. Toenemende gevallen hebben ertoe geleid dat zuurstoftekorten een probleem blijven en zich buiten de hoofdstad Delhi hebben verspreid.

Lokale media in de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh meldden dat 11 Covid-patiënten 's nachts stierven in de stad Tirupati nadat een zuurstoftanker die het ziekenhuis bevoorraadde vertraging had opgelopen.

De Indiase regering zegt dat er aanwijzingen zijn voor een verband tussen de variant en de dodelijke tweede golf van India, maar dat de correlatie nog niet "volledig vastgesteld" is.

Verschillende deelstaten hebben de afgelopen maand plaatselijke lockdowns, uitgaansverboden en beperkingen op beweging opgelegd. De regering van premier Narendra Modi komt echter onder toenemende druk te staan ​​om een ​​landelijke lockdown aan te kondigen en de verspreiding van het virus te stoppen. Hij krijgt ook kritiek omdat hij ondanks stijgende gevallen massale bijeenkomsten op hindoefestivals en verkiezingsbijeenkomsten heeft toegestaan.

Maandag zei de minister van Volksgezondheid van Delhi dat de hoofdstad nog maar drie of vier dagen aan vaccinvoorraden over had. Tekorten verstoren het al trage vaccinatieprogramma nog verder. Iets meer dan 34,8 miljoen, of ongeveer 2,5% van de bevolking heeft tot dusver beide doses van een vaccin gekregen.

De WHO zegt dat de huidige vaccins effectief zullen blijven tegen de Indiase variant, hoewel de technische leiding van de WHO tijdens een persconferentie op maandag zei dat er mogelijk enig bewijs is van "verminderde neutralisatie".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May