Suriname, 'wingewest' oligarchische politieke en financiële elite
07 May 2021, 19:13
foto


De voorhoede representanten van het volk en het gepeupel dat zich als volksleiders opwerpen en uiteindelijk  de volmacht van het kiezersvolk verwerven, plegen een transitie te ondergaan waarbij de afstand tussen kiezer en gekozene/leider, steeds groter wordt. De vervolgens met staatsmacht beklede leiders behartigen de eigen belangen in een kleine kring van belanghebbenden en consolideren die zoveel mogelijk: de oligarchen worden geboren en de belangen van het electoraat raken geleidelijk ondergesneeuwd en worden zelfs uiteindelijk met de voeten getreden!

Dit fenomeen, aangeduid als de IJzeren Wet van de Oligarchie, is een herkenbaar verschijnsel, maar heeft zich de laatste 10 jaar in Suriname markant gemanifesteerd middels de vele van hogerhand gefaciliteerde corruptieve praktijken en excessen in de tienjarige periode van de regering Bouterse/Adhin waarbij op hufterige en beschamende wijze is gesold met de belangen van het volk. De start van de zittende regering Santokhi/ Brunswijk werd ingeluid door  ongerechtvaardigde benoemingen van familieleden en vrienden door zowel president als vicepresident en daarmee de op onethische, valse en openlijke wijze gepleegde woordbreuk jegens het volk.

Het heeft er in elk geval alle schijn van dat de 'zweefteki' en 'neks no fout' ideologie op het vlak van de benoemingen gehandhaafd zal blijven. Het is daarbij intriest te constateren dat met name de door het volk geplaatste  (coalitie)leden van DNA, als kritische steunpilaar van het volk, verzuimen deze voortgaande morele verloedering van hun leiders in het parlement ter discussie te stellen en kritisch te veroordelen waarmee zij aan deze teloorgang van normen medeschuldig zijn. Het kiezersvolk zal te zijner tijd ook hier radicaal mee moeten afrekenen.

De wisselingen van regeringen plegen in Suriname altijd gepaard te gaan met de vorming en opkomst van weer een nieuwe politiek bestuurlijke en deels nieuwe financiële elite. De omvang van de uitverkoop van onze natuurlijke hulpbronnen, de ingezette corruptie en leegroof van gemeenschapsgelden en de corrumpering van het staatsapparaat en DNA  zijn echter nimmer zo rigoureus gebleken als in het afgelopen decennium onder de periode Bouterse waar ook de partij van de huidige vicepresident Brunswijk, tijdelijk deel van uitmaakte.

Niet alleen heeft de zittende president met de bevoordeling van zijn familie en vrienden bij diverse benoemingen zijn 'law and order' imago nagenoeg geheel verspeeld, ook de handhaving van sleutelfiguren en exponenten van het vorige corrupte bewind naast de meerdere heimelijke contacten en banden tussen de huidige president en vicepresident  met de voormalige anti-nationale president Bouterse met zijn toenmalige financiële elite, duiden op de verwachtbare voortgaande toekomstige corrumpering. Ongetwijfeld zullen daarbij de ogen zijn gericht op de toekomstige opbrengsten uit ontdekte en nog te exploiteren grote olievoorraden In het land.

Met de ordinaire en letterlijke roof van niet verantwoord exporthout in een honderdtal containers op de haven nog vers op het netvlies, weet de president zonder enige gêne onder de ogen van datzelfde volk zijn schoonvader tevens houtexporteur, te benoemen als lid van de rvc van de SBB.

Op geen enkele wijze is een systematische aanpak van corruptieve zaken zichtbaar aangezien de instandhouding ervan middels samenspanning en afspraken rendeert zoals daar onder andere zijn de verkapte en illegale kapitaalvlucht naar het buitenland, de destabiliserende praktijken van aan politieke partijen geaffilieerde cambio’s en de geïnstitutionaliseerde corruptie bij het douaneapparaat. De ontstentenis van een doordachte samenhangende visie over de economische ontwikkeling  van het land te midden van zulk een zware crisis is stuitend, temeer daar er voldoende onderlegde deskundigen (macro- en monetair economen) in Suriname (de VES) of daarbuiten (diaspora) beschikbaar zijn. Het amateurisme binnen de regeerploeg waarbij op nationaal niveau de inzet en bijdrage door eigen macro of monetair  economen wordt afgeknepen, zal het ontwikkelingsproces verder vertragen/frustreren en leiden tot een frequenter inhuren van externe c.q. 'preferente' consultants. Wederom een gebleken andere bron van verrijking door de voormalige politieke en bestuurlijke elite. Deze door de vorige governor van de Centrale Bank, Robert van Trikt, gevolgde werkwijze van samenspanning dient daarbij als goed toonvoorbeeld.   

Dat de huidige vicepresident tevens ondernemer-goudexploitant/belanghebbende is en in strijd met de grondwet handelt, is wederom voor zijn inmiddels ongeloofwaardige 'law and order' president en de slapende DNA-leden een volkomen acceptabel feit. Indien ook de aanstaande goudordening onder zijn supervisie komt te staan is de 'conflict of interests' compleet.  

Waar de instigator van de grootste kasroof aller tijden in Suriname de dans weet te ontspringen, zal door deze precedentwerking de kans op herhaling  door 'kleinere goden' niet ondenkbeeldig zijn.  

Met de blote uitverkoop van natuurlijke hulpbronnen aan het buitenland als gegeven, zal intern bij ontbreken van een systematische aanpak ook van de meer 'sophisticated' technieken, sprake zijn van een voortgaande corrumpering en sterke verarming van het land.

Iedere keer zal blijken hoe de Surinaamse oligarch handelt: in landsbelang of in eigen belang, recht of krom.

 
'The financial elite already has the politicians in their pockets, as a result of their lobbying'

Roberto Manniesing

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May