Handenwassen scholentoernooi gaat gewijzigd door
05 May 2021, 16:42
foto
Ricky Stutgard


Het Intermed Caribe Handenwassen Scholentoernooi wordt dit jaar in een gewijzigde vorm gehouden. De scholen die het vorig jaar reeds waren getraind maar vanwege Covid-19 niet aan het toernooi konden deelnemen, krijgen eindelijk de gelegenheid hun presentaties te houden.

“We proberen er dit jaar een nieuwe dimensie aan te geven en dat is door de leerlingen op school een presentatie te laten houden. Deze wordt opgenomen en die opnames worden gestuurd naar een commissie. Dan wordt gekeken welke school de beste presentatie heeft gehouden en wordt de kampioen van 2021 aangewezen”, zegt Ricky Stutgard. De microbioloog tevens voedseltechnoloog traint sinds de start van het Intermed Caribe Handenwassen Scholentoernooi in 2015 de deelnemende scholen en zit ook in de jury. Diverse scholen zijn kampioen geworden, maar het is de O.S. Dijkveld gelukt om twee achtereenvolgende jaren de winnaarstrofee in de wacht te slepen. Als deze school als verdedigend kampioen voor de derde keer wint, is de trofee haar eigendom.

De helft van de scholen die het vorig jaar de handenwassentraining volgden, is er enthousiast over om binnenkort alsnog hun kunnen te tonen. “We zijn hoopvol gesteld dat ook de anderen, die geselecteerd waren, mee gaan doen. We hebben goede hoop dat het gaat lukken”, zegt Stutgard. Hij geeft aan dat het overbrengen en delen van de handenwassenboodschap altijd belangrijk is geweest, maar met de komst van Covid-19 eigenlijk nóg belangrijker is geworden. “Sowieso heeft het Covid-probleem de bewustwording versneld. Want ik zie bij de meeste bedrijven en zaken dat je je handen moet wassen voor je naar binnenkomt. Het nadeel is wel dat de manier hoe je handen gewassen moeten worden, nog niet voldoende tot uiting komt. Maar ik denk dat elke burger in Suriname nu weet dat het van eminent belang is om je handen te wassen.”

De wetenschapper brengt in herinnering dat de WHO in 2008 alle lidlanden had geadviseerd om hun bevolking het handen wassen te leren. Ook heeft de organisatie vanaf dat jaar 5 mei ingesteld als Wereld Handhygiënedag. Elk jaar wordt op die dag extra aandacht gevraagd voor het feit, dat jaarlijks nog steeds een half miljoen kinderen jonger dan 5 jaar dood gaan aan ziektes die gerelateerd zijn aan het niet of onvoldoende wassen van de handen. De slogan luidt: Seconds save lives – clean your hands! Stutgard is er content mee dat in Suriname aandacht wordt geschonken aan deze problematiek, onder meer door de jongeren en de leerkrachten op de scholen te betrekken middels het Intermed Caribe Handenwassen Scholentoernooi. “Laten we eerlijk zijn, op dit moment is er geen enkele andere organisatie in Suriname die zo’n initiatief heeft genomen en die het elk jaar doet.” Volgens Stutgard is het erg belangrijk om het belang van handenwassen steeds weer te benadrukken en op hoogtijdagen extra aandacht te besteden hieraan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May