Bissumbhar van Surzwam: Jogi bezig te misleiden
03 May, 12:36
foto
Protesterende boeren nadat de werkzaamheden vrijdag te Uitkijkpolder stopgezet werden door de dc van Saramacca.


De president-commissaris van NV Surzwam, Pertap Bissumbhar, vindt dat Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) boeren, de minister van Openbare Werken (OW) en grote delen van de samenleving misleidt. Hij noemt Jogi een 'intellectuele dief', die probeert chaos te creëren rondom de onder water gelopen delen van Suriname. Vrijdag heeft de districtscommissaris (dc) van Saramacca Sherin Bansi-Durga werkzaamheden van ondernemers stopgezet omdat zij niet op de hoogte was van een opdracht die gegeven zou zijn door OW. 

Bissumbhar zegt aan Starnieuws dat Jogi de boeren aanzet om zich te verzetten tegen Surzwam en de dc. Volgens hem wil Surzwam de 1.200 ha in Saramacca dat onder water loopt, helpen structureren en drooghouden door minimaal gebruik van belastingmiddelen. Hiervoor is er een pompgemaal. In de afgelopen 14 dagen is het water niet op natuurlijke wijze gespuid uit de Saramaccarivier door de aanhoudende regens.  Het zou volgens Bissumbhar een fluitje van een cent moeten zijn om 1.200 ha te beheren, in productie te brengen en daaruit de exportmarkten te halen.

NV Surzwam wil voor 40% van de richtprijs van het ministerie van OW het werk uitvoeren. Daarom wordt volgens Bissumbhar met behulp van boeren 'pressie' uitgeoefend. "Het werk moet gaan naar iemand die aan Jogi is gerelateerd voor veel duurder, met 10 tot 15% commissie. Zo worden het gros van politici en andere corruptelingen 'overninght' rijk. Hier een duidelijke antwoord. Minister OW wordt onder pressie gezet met 'als je niet doet wat ik en de boeren zeggen ga ik je in DNA vlammen'. De minister van OW moet leiding geven aan een crisisteam. Hij heeft nauwelijks tijd voor een planmatige aanpak en laat dit alles over voor de directie die mee heeft geholpen om delen van 8 miljard weg te sluizen de afgelopen 10 jaar," meent Bissumbhar.

Assembleelid Jogi ontkent tegenover Starnieuws dat hij via de boeren druk legt op de minister van OW. Hij misleidt ook niemand. "Ik doe mijn werk als voorzitter van de vaste commissie van OW en als Assembleelid. De boeren hebben mijn hulp gevraagd, en daarover ben ik in contact getreden met de voorzitter van de Assemblee. Er is een gesprek aangevraagd via de Assembleevoorzitter met de president", legt Jogi uit. De ontmoeting met de president, diverse ministers (OW, LVV, ROS) en een delegatie van de Assemblee is afgelopen week geweest.

De president heeft tijdens de ontmoeting de opdracht gegeven om het probleem van wateroverlast gelijk aan te pakken. Er is meteen SRD 100 miljoen hiervoor vrijgemaakt. Afgesproken is ook dat lokale aannemers het werk zullen uitvoeren op basis van richtprijzen van OW. Daarna is er een gesprek geweest met de aannemers op OW, waar Surzwam ook aanwezig was. Jogi vindt het vreemd dat als de president richtlijnen heeft gegeven, een dc de werkzaamheden stopzet. Jogi benadrukt dat de minister van OW de opdrachten geeft en niet hij.
Advertenties