Politie en justitie weinig slagvaardig bij vervolging daders
04 May 2021, 22:53
foto


Op 3 mei kwam de zaak tegen Oehlers, die ervan verdacht wordt in zijn functie van voetbaltrainer een 14-jarig meisje meermalen seksueel misbruikt te hebben, weer voor. De zaak kwam in maart 2018 voor het eerst in het nieuws en sleept zich sindsdien voort. Tot nu toe, is er nog geen uitspraak. Intussen is de verdachte na een voorarrest op vrije voeten.

Deze gang van zaken roept vraagtekens op voor wat betreft het functioneren van de politie en justitieketen. Hoe komt het dat het zo lang duurt alvorens er een uitspraak komt? Zijn er maximum termijnen aan doorlooptijden? Worden deze doorlooptijden gemonitord? Door wie, en op welke wijze worden consequenties verbonden aan bevindingen?
Wie de antwoorden heeft mag 't zeggen.

Politie en justitie laten het kennelijk nogal eens afweten en de burger die onrecht ervaren heeft, blijft aangedaan en met lege handen staan. Verdachten hebben ruimte om terwijl de zaak loopt zich vrij te bewegen, met alle risico’s van dien.

De zaak Engelhart is ook zo’n voorbeeld. Een seniore burger is aan de zorg van een zorginstelling toevertrouwd, tegen een zeer riante vergoeding voor de diensten. De man komt te overlijden als gevolg van verwijtbaar incompetent en grof nalatig handelen van zorginstelling en zorgverlener.

De politie doet onzorgvuldig onderzoek en de rapportage wordt zonder forensische onderzoeksresultaten aangeleverd bij t OM begin dec 2019. Het voorval is in augustus 2019. Verdachte wordt begin maart 2021 gedagvaard. Ter zitting wordt de zaak verdaagd naar 10 mei. Intussen loopt hij vrij rond.

De nabestaanden van het slachtoffers strijden voor gerechtigheid maar tot op heden zonder resultaat. Er is binnen het systeem geen enkele correctie. Wie kijkt naar de kwaliteit van politie onderzoeken? Wie trekt aan welke bel als een onderzoek te wensen overlaat? Wie kijkt periodiek naar deze gegevens om daarop beleid te maken? Niemand lijkt kritisch op eigen functioneren dan wel op dat van anderen in de politie/justitie keten. Niemand wordt ter verantwoording geroepen. Onwil, onmacht of onkunde? U zegt t maar. Ik weet wel dat zonder reflectie, evaluatie en bijstelling van beleid alles bij het oude blijft. Verbetering blijft uit! Ook waar die noodzakelijk is.

De interim PG wilt communiceren met de samenleving? Welnu... hier is een bericht uit die samenleving.

I. H. Verwey
WeCareSuriname

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May