Presidentiële commissie voor Haïtiaanse migranten
30 Apr 2021, 17:34
foto


"De controles bij de officiële grensposten zullen dringend verbeterd moeten worden. Er zal ook gekeken worden naar verdere beheersingsmaatregelen van de migratiestromen en ordeningsmaatregelen van het internationaal reis- en personenverkeer." Zo sprak president Chan Santokhi bij de installatie van de presidentiële onderzoekscommissie onder leiding van regeringsadviseur Humphrey Tjin Liep Shie.

Vanaf januari 2019 tot en met 22 april 2021 zijn bijna 16 duizend Haïtianen naar Suriname gekomen via formele toegangswegen. In dezelfde periode hebben ruim drieduizend het land verlaten via officiële grensposten. Voor de Surinaamse autoriteiten zijn er een aantal vraagstukken die onduidelijk zijn. Zo is er geen zicht op de bewegingen van de overgebleven bijna 13 duizend Haïtianen in Suriname. Het is niet bekend of zij het land via illegale routes verlaten. Ook is er informatie die aanleiding geeft tot een vermoeden van "mensensmokkel." De presidentiële commissie moet het reilen en zeilen van de Haïtianen in het land onderzoeken.

De commissie is voor twee maanden ingesteld. Voorzitter Tjin Liep Shie zal de president tweewekelijks rapporteren. De regering is ook geconfronteerd met het feit dat de Haïtianen in het land niet beschikken over voldoende financiële middelen om in hun levensonderhoud te voorzien gedurende hun verblijf in Suriname. "De Staat moet opdraaien voor medische en overige kosten van deze vreemdelingen, omdat zij ook niet beschikken over een reis- of ziektekostenverzekering," vertelde president Santokhi. Ook overleggen de Haïtianen documenten waarvan de authenticiteit niet kan worden nagetrokken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May