PPPP moet leiden tot duurzaam natuurtoerisme
30 Apr 2021, 08:48
foto
Enkele bezoekers op het Brownsberg Plateau. (Foto: CDS)


Ongeveer 60 belangstellenden uit Suriname en diverse delen van de wereld, hebben maandag de eerste Webinar, georganiseerd door Conservation International Suriname (CI-Suriname), in samenwerking met Stichting Natuurbehoud Suriname gevolgd. In deze Webinar is informatie gegeven over de mogelijkheden van investeren in natuurtoerisme in de vorm van een partnerschap tussen de private sector, de overheid en de lokale gemeenschap.

Dit partnerschap wordt PPPP genoemd (Public Private People Partnership). Ook het bedrijfsleven en diverse toerisme deskundigen binnen en buiten de overheid hebben hun bijdrage geleverd aan de organisatie. Het betrekken van de lokale bevolking is een belangrijke eis, omdat de voorhanden zijnde ontwikkelingen en economische groei niet aan ze voorbij mag gaan, zegt de Communicatie Dienst Suriname (CDS) in een persbericht.

CI-Suriname zal, nu zij haar 1½ jaar durend voortraject van Free Prior Informative Consent (FPIC) heeft afgerond (FPIC is het proces waarbij de lokale gemeenschap omstandig is geïnformeerd en zich gecommitteerd heeft), starten met een simultaan traject voor de Brownsweg gemeenschap waarbij deze extra vaardigheden wordt bijgebracht met het oog op toekomstige ontwikkelingen in de toerismesector, zodat zij maximaal kunnen bijdragen en profiteren met een volwaardige inbreng.

In het PPPP-traject voor het Brownsberg Plateau, wordt na de vooraanmelding een gedetailleerd businessplan ingediend tussen 1 mei en 15 juni. De voorwaarden worden met de geregistreerde ondernemers gedeeld. Een selectiecommissie bestaande uit deskundigen uit onder andere de toeristische, financieel-economische, juridische, milieu- en gemeenschapsontwikkelingssector, zal uiteindelijk aan de minister van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) een voordracht doen uit de geselecteerden.

De CDS schrijft dat het Plateau uiteindelijk omgevormd moet worden tot een modern ecotoeristisch oord met een ultiem groen concept. Het omringend bos, rijk aan een unieke biodiversiteit en prachtige watervallen zal wederom een belangrijke trekpleister worden voor zowel lokale als buitenlandse toeristen, met budgetten voor elke portemonnee.

Aan deze Webinar werkte een multidisciplinair team met deskundigen uit verschillende ministeries zoals TCT, GBB, ROS, BIBIS, het bedrijfsleven, toerisme experts en vrienden overzee. De bijdrage van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking was hierin belangrijk, omdat het zoeken naar investeerders grensoverschrijdend is waarbij ook het investeringsklimaat in Suriname en bijbehorende garanties, duidelijk moeten zijn. Ook de bijdrage van de Surinaamse ambassadeur in Nederland, Rajendre Khargi, vervatte de visie van het overheids- en buitenlands beleid, speciaal gericht op het ontwikkelen van toerisme en investeren in het algemeen, schrijft de CDS.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, benadrukte in zijn presentatie dat het ontwikkelen van een nationale brand in de toeristische sector een van de belangrijke speerpunten is binnen de regering Santokhi-Brunswijk. Het behoeft volgens hem, geen betoog dat ons concurrentievermogen in alle sectoren moet worden vergroot. Zichtbaarheid van Suriname op de toerismemarkt is cruciaal om de toerismesector te transformeren tot een volwaardige toeristenindustrie.

John Goedschalk, directeur van CI-Suriname en de motor achter het concept ‘groene groei’ en de concretisering van het PPPP-model in Suriname, lichtte in zijn presentaties toe hoe een milieuvriendelijke economie te bevorderen, waarbij economische groei hand in hand kan gaan met behoud van de natuur, tekent de CDS op. Het ecologisch (milieu) aspect en het menselijk welzijn moeten daarbij gegarandeerd zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May