Wonnie Boedhoe, voorzitter Nationale Loonraad
29 Apr 2021, 08:47
foto
President Chan Santokhi geflankeerd door minister Rishma Kuldipsingh (links) en de voorzitter van de Nationale Loonraad, Wonnie Boedhoe. (Foto: AW&J)


Wonnie Boedhoe (ex-minister van Financiën) is geïnstalleerd als voorzitter van de Nationale Loonraad. Zij is voorgedragen door het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J. Dit orgaan is bij wet belast met het geven van advies om te komen tot een algemeen minimumloon. De Loonraad werd woensdag geïnstalleerd door minister Rishma Kuldipsingh op het Kabinet van de President. Hierin hebben zitting de overheid, het bedrijfsleven en de vakbeweging.

President Chan Santokhi zei na de installatie dat de Loonraad, met de deskundigen die daarin geplaatst zijn, de regering zal ondersteunen met adviezen en onderzoeken. De installatie van de Nationale Loonraad is de eerste stap van de 'Herstelfase' die de financiële crisis in Suriname onder controle moet houden en die stabiliseren, merkte Santokhi op.

Minister Kuldipsingh benadrukt dat het instellen van dit orgaan betekent dat er gedegen onderzoek en consultatie zal geschieden om te komen tot adviezen die moeten leiden tot stabilisering van de lonen. Het orgaan heeft als taak het presenteren van een advies aan de minister onder andere voor het vaststellen van een nieuw algemeen minimumloon en of een nieuw minimumloon per sector of beroepsgroep, meldt AW&J.

Verder dient de Loonraad de technische stakeholders grondig te consulteren. Overige taken zijn: de calculatiemethode van het minimumloon, de samenstelling van het basisvoedselpakket of andere indicatoren, het uitvoeren van loononderzoeken en het evalueren van de werking van de Wet Minimumloon en de sociale invloed daarvan.

De leden van de Loonraad zijn: Malty Dwarkasingh (Verening Surinaams Bedrijfsleven), Shoblinadebie Chotkan- Somai (AW&J), Lilian Menke-Tangali (Stichting Planbureau), Vanessa D’ costa- Chehin (vakbeweging), Mohamed Ali (vakbeweging). Tirlotma Marhe-Kewal (AW&J) is secretaris.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May