Van Axeldongen neemt roer over bij Nationaal Leger
28 Apr 2021, 18:20
foto
Kolonel Henri van Axeldongen wordt waarnemend legerleider.


Kolonel Henri van Axeldongen wordt waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger. Kolonel Robert Kartodikromo gaat met pensioen. Van Axeldongen is nu werkzaam als beleidsadviseur van de minister. Hij is ook commandant geweest van de Landmacht. 

Majoor Lea Hynes-Parris wordt de eerste vrouwelijke Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht. Plaatsvervangend bevelhebber wordt luitenant-kolonel Werner Kioe A Sen. Luitenant-kolonel Bob Mangal wordt de nieuwe chef-staf, luitenant-kolonel Ashok Jagdew krijgt de leiding over de Landmacht, luitenant-kolonel Franklyn Blokland neemt over bij de Marine, terwijl luitenant-kolonel Petrus Wasimin het commando krijgt over het Korps Militaire Politie. Luitenant-kolonel Marven van Huisduinen blijft als commandant bij de Luchtmacht.

De opperbevelhebber van de strijdkrachten, president Chan Santokhi, zal op 3 mei conform de procedure de nieuwe bevelhebber en de nieuwe legercommandanten installeren, waarna zij in de Memre Buku Kazerne door Defensieminister Krishna Mathoera zullen worden voorgesteld.

De vervanging van kolonel Kartodikromo als legerbevelhebber is al enkele maanden aangekondigd. Kartodikromo, die in maart 2019 de leiding van het leger kreeg, werd 65 jaar in augustus 2020 en gaf toen aan met pensioen te willen gaan. Binnen Defensie is er niet over één nacht ijs gegaan voor wat betreft de selectieprocedure. De afgelopen maanden voerde een selectiecommissie tal van gesprekken met verschillende hoofdofficieren. Kartodikromo zal op 3 mei samen met enkele van de scheidende commandanten in bijzijn van de hoofdofficieren  worden gedecoreerd voor zijn diensten, meldt Defensie.


Advertenties