Surinaamse inheemse vrouwen zetten in voor natuurbehoud
29 Apr 2021, 13:44
foto
Marijane Makadepuung


Sharmaine Artist en Marijane Makadepuung zijn de inheemse vrouwen die in Suriname in het kader van het nieuwe Fellowship-programma van Conservation International (CI) zijn gekozen om voor een periode van een jaar hun projecten uit te voeren. Artist heeft als project ‘Bio-hydroponic farming’ voor vrouwen in het dorp Powakka en mogelijke omliggende dorpen; Makadepuung houdt zich bezig met het project Waste Management Programma in Tepu.

Met het project Our Future Forests - Amazonia Verde zet CI, met steun van de Franse regering en de coördinator van de inheemse organisaties van het Amazonebekken (COICA), een grote stap in de richting van gendergelijkheidswerk als strategisch perspectief binnen het natuurbehoud in het Amazonegebied.

Het doel van het programma is het stimuleren van leiderschap en initiatieven bevorderen die worden geleid door inheemse vrouwen en die bijdragen aan hun erkenning als hoeders van de bossen, beschermers en herstellers van het Amazonegebied, schrijft de organisatie.

De organisatie geeft aan dat zij de fundamentele rol erkent van vrouwen in de structuur van plaatselijke gemeenschappen en inheemse volkeren; zij zijn de schenkers van het leven, de beschermers en kenners van traditionele geneesmiddelen, de grondleggers van structuren, de restaurateurs en de bewaarders van hun families en de beschermers van traditionele kennis. Ondersteuning van inheemse vrouwen “is een verbintenis tot de veiligheid en het behoud van hun grondgebieden en bossen.”

Het fellowshipprogramma voor vrouwen heeft 24 vrouwen uit 7 landen in het Amazonebekken geselecteerd die deel zullen nemen aan het regionaal programma, waarbij uit het aantal online ontvangen aanvragen twee tot drie vrouwen per land zijn gekozen om hun land te vertegenwoordigen. Verwacht wordt dat in de komende maanden de contracten zullen worden geformaliseerd en het programma officieel van start zal gaan.

Het fellowshipprogramma, dat in 7 landen van het Amazonebekken zal worden uitgevoerd, zal een mentor - een inheemse leider - omvatten die een ondersteunende rol zal spelen en deze groep vrouwen zal motiveren om promotoren, onderzoekers en woordvoerders voor hun projecten binnen hun eigen gemeenschappen te zijn. Tegelijkertijd zal elke fellow op basis van haar werkplan technische steun ontvangen om haar leiderschap op de door haar gekozen gebieden te verbeteren. CI's fellowshipprogramma voor vrouwen is het grootste leiderschapsprogramma voor inheemse vrouwen in het Amazonegebied, schrijft CI.
Advertenties

Sunday 04 June
Saturday 03 June
Friday 02 June