Onderscheiding voor pandita Sahebdin-Ramkhelawan
28 Apr 2021, 22:58
foto
Pandita Francisca Sahebdin-Ramkhelawan met haar onderscheiding.


Pandita Francisca Sahebdin-Ramkhelawan heeft een lintje ontvangen als lid van de orde van Oranje-Nassau. De pandita, die onder familie, vrienden en in de hindostaanse gemeenschap bekend is als Cisca-didi, was een van de 37 Amsterdammers die uit handen van burgemeester Halsema de koninklijke onderscheiding kregen. Burgemeester Femke Halsema (Amsterdam) noemde Sahebdin-Ramkhelawan als één van de eerste vrouwelijke hindoegeestelijken een inspiratie voor vele hindostaanse vrouwen.

Sahebdin-Ramkhelawan was de eerste vrouwelijke voorzitter van Vaidik Arya Samaadj Amsterdam. “U zet zich al lang met een enorme gedrevenheid in voor onze samenleving, in het bijzonder voor de hindostaanse gemeenschap. U bent er niet alleen voor de reguliere havan-diensten, maar ook voor de sanskars, huwelijken, overlijdensrituelen en de begeleiding van zieken. Mensen in de gemeenschap kunnen op u rekenen in goede en slechte tijden. Met gepaste trots draagt u uw kennis van de hindostaanse cultuur over op de nieuwe generaties”, zei Halsema bij de plechtigheid.

In het Parool van 26 april zegt Cisca-didi het volgende over haar onderscheiding. “Toen ik 15 was, was ik in Suriname een van de mensen die Beatrix, de koningsmoeder die daar toen als 18-jarige jonge vrouw op bezoek was, welkom mocht heten. Dat de koning mij nu deze eer bewijst, doet me veel.”

Cisca Sahebdin is een telg uit het district Saramacca. Zij is de oudste dochter van wijlen Somaroe Ramkhelawan. De wortels van deze kleinlandbouwer's familie liggen in het plaatsje Huwelijkszorg. Dit jaar zijn ook verschillende andere Surinamers van hindostaanse afkomst onderscheiden. Onder deze groep zijn Soerin Mahesh, Robby Rooplall en Nanki Ramdien-Gangaram Panday.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May