Alcohol en het verkeer
24 Apr 2021, 12:44
foto


Hoe kan alcoholgebruik/misbruik over het algemeen en in het bijzonder in het verkeer een halt worden toegeroepen of in ieder geval iets aangedaan worden in Suriname?

Het is overduidelijk dat het een enorm probleem is geworden en de ongelukken op de wegen spreken voor zich.
Ik denk dat een burgervader of burgermoeder (eventueel met de Politiecommandant van het district) vanuit zijn/haar bevoegdheid een besluit (lokale wet) zou kunnen maken en dat laten opnemen in een verordening. Of als dat onmogelijk is dan hiervan eventueel een landelijk besluit ervan of een decreet laten maken door het parlement (op centraal niveau). Dat zou toch niet moeilijk moeten zijn? Of een gekozen volksvertegenwoordiger of de minister van Volksgezondheid kan zoiets ook initiëren en een wet van laten uitvaardigen. Immers alcohol is zeer slecht voor de gezondheid van de mens, bij overmatig gebruik.

Er vallen veel te veel slachtoffers in het verkeer niet alleen door alcoholmisbruik, maar ook te hard rijden of illegaal achter het stuur te zitten. Daartegen kan de politie harder optreden.

Naar mijn bescheiden mening zou men paal en perk moeten stellen aan de verkrijgbaarheid van alcohol en dat o.a. alleen in een bar of café alcohol verkocht en genuttigd zou mogen worden. En in een supermarkt bijvoorbeeld slechts verkoop van alcoholhoudende drank zou toegestaan moeten worden.

Dus kopen/verkopen mag in een supermarkt en het nuttigen en/of bij zich hebben met geopende fles of blik ervan elders tolereren. Zoals momenteel door de Covid-19 maatregelen is verordend.

En in het bijzonder alleen op bepaalde plaatsen of gelegenheden alcohol verkrijgbaar stellen en ook toestaan om te nuttigen. Een flinke prijsverhoging van alcoholhoudende drank zou ook schelen qua alcohol gebruik/misbruik, denk ik. Hierdoor zou de overheid ook inkomsten kunnen genereren. Het zou mensen enigszins weerhouden om alcohol aan te schaffen. En ik denk dat rondhangen voor winkels en supermarkten vanzelf voor een deel zou afnemen (als neveneffect).

Als dit zou gelden, dan weet in ieder geval de politie waar en wie ze moeten controleren op alcoholgebruik of -misbruik. Immers alcoholgebruik en verkeer gaan niet samen. Ga maar de cijfers na hoe vaak bij verkeersongelukken er alcohol in het spel zit.

Ik hoor en lees dat men het toerisme in Suriname wil stimuleren. Nou, dan zou men wel haast moeten maken om er een wet te maken en vooral vaak erop controleren. Want het crimineel gedrag (met alcohol op in het verkeer) neemt schrikbarende vormen aan.

Ik hoop dat dit schrijven een discussie mag aanzwengelen voor dit verschijnsel om dit maatschappelijk probleem bespreekbaar te maken en eventueel aan te pakken.

Anand Gajadhar

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May