President: Eerst gat dichten dan op goed fundament bouwen
Santokhi is woensdag op een persconferentie in de Congreshal, uitgebreid ingegaan op wat er in negen maanden is gerealiseerd en wat er de komende maanden zal gebeuren. Hij geeft toe dat zaken moeilijker verlopen dan gedacht, en dat er beter gecommuniceerd moet worden met de samenleving over het beleid en besluiten die genomen worden. Niet alle doelen zijn gehaald, deelt Santokhi mee. De deal met IMF is nog niet gesloten. Volgens de ‘timeline’ van het herstelplan zou dat in februari al een feit zijn, maar de vooruitzichten zijn goed.
Er zijn ook vertragingen op andere gebieden. Vakbonden bijvoorbeeld verschillen van mening over hoe de werkende klasse geholpen moet worden. De een wil een salarisverhoging, de ander wil een betere prijsbeheersing. Ook wordt geld dat met moeite bij elkaar is gebracht door onder andere te bezuinigen, anders gebruikt dan gepland. Er is bijvoorbeeld US$ 650.000 uitgegeven om een SLM vliegtuig vrij te krijgen dat in beslag was genomen door schuldeisers. De huur van het vliegtuig is lange tijd niet betaald. Het geld kon gebruikt worden voor bijvoorbeeld aanschaf van medicijnen, is er aangegeven. Het is een groot probleem om steeds met geld dat vrijkomt, achtergelaten schulden af te lossen.
Santokhi somt op wat er wel bereikt is in 9 maanden. “Salarissen, subsidie en overige uitgaven financieren we uit eigen middelen,” deelt hij mee. “Unu n’e go begi en unu n’e go leni.” Bedrijven en personen die in problemen zijn geraakt, worden ondersteund uit het covidfonds. Er worden achterstanden van betalingen ingelopen bij bedrijven en personen die diensten hadden verricht voor de overheid. Dit is ook het geval met buitenlandse instellingen waar er achterstanden zijn. Sommige zijn al helemaal afgelost. Een verplichting om te voorkomen dat de kredietwaardigheid van Suriname nog verder naar beneden daalt en om in beslagname van staatstegoeden en eigendommen te voorkomen, geeft Santokhi aan. Het geval met het SLM-vliegtuig is daar een voorbeeld van, haalt hij aan.
Alle medische instellingen worden gesubsidieerd, vervolgt de president. Met BGVS is een afspraak gemaakt om medicamenten te garanderen. De valutakoersen zijn ondertussen gestabiliseerd met een pakket aan maatregelen, een verbeterde Valutawet en een unificatiekoers. Door de retentieregeling komt er ook valuta binnen. Er zal ruim US$ 20 miljoen opgebracht worden waarmee basisgoederen, brandstof en medicijnen worden betaald.
Zoals beloofd wordt de corruptie aangepakt. Het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst hebben het heel druk daarmee. Illegaal verkregen gelden worden zoveel mogelijk teruggehaald, deelt Santokhi mee. Onderzoeken lopen nog naar misstanden bij parastatale bedrijven. Bij de veiligheids- en opsporingsdiensten worden de leidingen ook vervangen, omdat ze weer integer en professioneel moeten worden. Er is al een begin gemaakt bij Directoraat Nationale Veiligheid. Er komt een nieuwe bevelhebber en nieuwe commandanten voor het Nationaal Leger. Ook bij het politiekorps en de douane komt er een reorganisatie.
“Ik herhaal het weer, we gaan alles wat we beloofd hebben realiseren in de vijf jaren,” benadrukt Santokhi. Misschien niet 100 procent. Maar wel in de buurt van 75 tot 80 procent. Natuurlijk als er ‘fresh capital’ beschikbaar is, volledige steun van IMF, Wereldbank en de IDB er is, er investeerders komen…dan kan het percentage nog hoger gaan.” Het land heeft genoeg rijkdommen om welvarend te zijn. “We kunnen met ons beleid de beloftes waarmaken. We gaan het realiseren. Maar first things first...if a crisis na wan olo, un mus tap a olo.”
René Gompers
Vandaag
-
14:41
Kyiv leeft in de schaduw van de sirenes
-
12:43
Para Farmer Field School stimuleert landbouwondernemerschap
-
10:45
Suriname en VS sluiten jungletraining succesvol af
-
08:47
Wie heeft de macht werkelijk in handen?
-
06:51
Verdachten die na inbraak werden klemgereden door politie veroordeeld
-
04:54
Veel bewolking met kans op wat regen
-
02:56
VS en Venezuela ruilen gevangenen uit
-
00:58
Suriname benadrukt inzet voor duurzame ontwikkeling op VN-top
-
00:01
Opheffen van het Perscentrum is meer dan een logistieke beslissing
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie