Steel geen kip, plunder Centrale Bank; is dit de boodschap?
09 Apr 2021, 22:57
foto


Suriname heeft de mooiste wetten ter wereld, maar de handhaving is totaal afwezig. Suriname geen Trias Politca, Suriname kent een 'Gallus' Politica (Gallus is latijn voor 'kip'). Dieven in Suriname moeten een herscholing doorlopen. Loont het nog om kippen te stelen? Binnen no-time zit je in de bak, zwaar veroordeeld! Dom? Waarom pak je dan niet meteen de Centrale Bank? Want als je de Centrale Bank van Suriname leegrooft mag je netjes van de Borgoe cola genieten op je ouwe dag, geflankeerd door dure advocaten en krijg je ook nog een mooie staatsbegrafenis als je oud en goed gevoed van je stokje valt. We gaan het allemaal meemaken.

Centrale Bankrovers fluiten en drinken Borgoe

Velen hebben Potros (President of the Republic of Suriname) Santokhi gesteund omdat men dacht dat hij als doorwinterde crimefighter, als meester strateeg, de hele bende zou oppakken. Bijna 10 maanden verder zijn er een paar personen aangehouden voor een vermiste computerkabel en een kapotte cameralens en zijn weer op vrije voeten gesteld. Iedereen die groots heeft geroofd en gestolen loopt nog steeds vrij en fluitend rond of mag het gestolene terugbetalen. Terugbetalen betekent toch schuld bekennen?

De hele raad van commissarissen (RvC) van de Centrale bank van Suriname zou moeten weten wat zich heeft afgespeeld bij de Centrale Bank. Het is de taak van de RvC om toezicht te houden. Maar je hoort niemand over deze mensen die mogelijk meer weten dan men denkt. Waarom worden ze niet officieel verhoord?

Heerst de geest van Toto Riina over Suriname?

Begin 1992 werkte ik als student bij een Nederlandse bank, ik zat toen achter een Bloomberg terminal en had live toegang tot wereldwijd nieuws. Op de news ticker van mijn Bloomberg terminal verscheen live het bericht dat rechter Giovanni Falcone, de Italiaanse rechter die de beruchte Corleonesi Maffia onder leiding van onder andere Toto Riina, aan het vervolgen was, opgeblazen was met een autobom op de A29 in Sicilië in de stad Capaci. 400 kg explosieven moesten in opdracht van maffiabaas Toto Riina ervoor zorgen dat rechter Falcone zijn levenswerk nooit moest kunnen afmaken. (zoek de hele zaak in Google)

Maar er was daadkracht, noodzaak en urgentie bij de Italianen. Dit kon zo niet doorgaan in Italië. Na de aanslag werd er hard ingegrepen door het Italiaanse politiek en justitieel systeem. De maffia werd hard aangepakt. Een frisse wind waaide. De hele bende maffiosi werd opgehaald. Stuk voor stuk werden ze veroordeeld in een van de grootste rechtszaken ter wereld. Daar stonden ze dan allemaal in een grote rechtszaal achter de tralies, scheldend, brommend, dreigend, maar Falcone maakte zijn werk af, zelf uit het hiernamaals. Het land dat het begrip 'Maffia' beroemd/berucht had gemaakt, Oscars winnende films had mogelijk gemaakt, Italië besefte dat het niet door kon gaan.

Lang leve de 'Gallus' Politica

Kan Suriname dit ook? Kan Suriname een vuist vormen onder leiding van Potros Santokhi tegen de plunderaars? Wie kan de corruptie stoppen? Wanneer zullen we zoiets meemaken in Suriname? Een groot proces om het volk van Suriname en de wereld te tonen dat men niet in staat is alleen de kippendief op te pakken, maar ook de mensen die het land hebben kapotgemaakt. Wanneer gaat het gebeuren? De verwachting was dat President Santokhi, ten minste gedurende 10 maanden, hier meer werk van zou maken. Jammer is dat dit niet is gebeurd. Tot dan blijven de vragen staan; Waarom is de kippendief (= Surinaamse stemmer) zo dom dat hij nog steeds kippen blijft stelen? En wanneer komt er verandering in de 'Gallus' Politica? Zolang Suriname 'Gallus' Politica laat voortbestaan verwacht ik dat IMF, de EU, Rutte en Biden, zich niet branden aan de hete Surinaamse kippenbout. Die laten het over aan de domme kippendief!

Dr. Ashwin Ramcharan
Twitter: @ramcharan

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May