Chili stelt verkiezingen uit om Covid-19
06 Apr 2021, 14:32
foto
President Sebastián Piñera van Chili stelt het uitstel van de grondwettelijke verkiezingen voor tijdens een spoedvergadering op zondag 28 maart in het presidentieel paleis van La Moneda in Santiago. (Foto: AFP)


De Senaat van Chili heeft maandag ingestemd om de commissieverkiezingen uit te stellen met vijf weken. Bij de verkiezingen moet een commissie worden gekozen die de grondwet van het land gaat herschrijven. Chili's grondwet dateert nog uit periode van zijn dictatoriale bewind. Het uitstel heeft alles te maken met een toename van het aantal Covid-19-besmettingen.

De verkiezingen zouden oorspronkelijk op zondag plaatsvinden, totdat president Sebastian Piñera een week geleden het uitstel voorstelde. Het besluit van de Senaat moet nog worden goedgekeurd door het lagerhuis van het Congres.

Als dat het geval is, zal de verkiezing om de leden van een grondwetgevende vergadering te kiezen die de grondwet zal herschrijven nu plaatsvinden op 15 of 16 mei. De grondwet van Chili is sinds de dictatuur van Augusto Pinochet (1973-1990) van kracht.

De campagne zou ook worden opgeschort tot 28 april.

De goedkeuring van het wetsvoorstel door het Congres heeft langer geduurd dan verwacht, nu de oppositie druk uitoefende om meer sociale maatregelen te nemen om mensen te helpen de gevolgen van de pandemie te verzachten.

De Senaat debatteerde over de voorgestelde vertraging naast een reeks maatregelen voor economische bijstand. Maar vanwege wijzigingen in de oorspronkelijke tekst moet het wetsvoorstel nu voor definitieve goedkeuring worden teruggestuurd naar de Kamer van Afgevaardigden.

Bij de aankondiging van zijn voorstel had Piñera op 28 maart gezegd dat "de gezondheid van alle inwoners van Chili" de prioriteit was.

Chili heeft onlangs een recordaantal nieuwe dagelijkse infecties geregistreerd, met regelmatig meer dan 8.000 - een veel hoger aantal dan tijdens de eerste golf van de pandemie. De intensive care-afdelingen in Chili hebben een bezettingsgraad van 95 procent.

Aan ongeveer 90 procent van de 19 miljoen inwoners zijn de afgelopen 10 dagen beperkingen opgelegd, ondanks dat Chili grote vooruitgang heeft geboekt in zijn immunisatieprogramma. Het is het land gelukt om zeven miljoen mensen ten minste één dosis vaccin toe te dienen.

Deskundigen hebben de toename van het aantal gevallen toegeschreven aan een vals gevoel van veiligheid door de komst van vaccins, een aantal nieuwe virusstammen en een overhaaste vertraging van inperkingsmaatregelen.

Afgelopen oktober stemden de Chilenen met een overweldigende meerderheid voor het herschrijven van de grondwet. Het was één van de belangrijkste eisen toen in oktober 2019 sociale onrust uitbrak die maandenlang aanhield.

Burgemeesters en gouverneurs zullen tijdens de stemming ook herkiesbaar zijn. Eén van de belangrijkste knelpunten bij het bereiken van een akkoord over de vertraging was de vraag of burgemeesters tijdens de pauze weer aan het werk konden gaan. De burgemeesters staan ​​erop dat ze hun taken moeten uitvoeren, maar hun tegenstanders beweren dat ze hierdoor het campagneverbod kunnen omzeilen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May