Suriname hervat defensiesamenwerking Nederland
05 Apr 2021, 00:01
foto
De Nederlandse demissionair defensieminister Ank Bijleveld en de ministers Armand Achaibersing van Financiën en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking hebben in Nederland al over de samenwerking gesproken. (Foto: Twitter Ank Bijleveld)


Suriname wil de defensiesamenwerking met Nederland hervatten. Het werkbezoek van de Nederlandse demissionair minister Ank Bijleveld van Defensie aan ons land staat in dit teken. Zij is er van 7 tot 11 april op uitnodiging van defensieminister Krishna Mathoera. “Naast een strategische beleidsmatige samenwerking, gaan we voor een partnerschap tussen de Surinaamse Militaire Academie en de Koninklijke Militaire Academie (KMA)”, zegt Mathoera aan Starnieuws.

Op agenda staan onder meer een bilateraal gesprek met Mathoera en haar defensieteam, bezoek aan de kazerne en een beleefdheidsbezoek aan president Chan Santokhi. Bijlevelds werkbezoek aan Paramaribo is een follow-up van gesprekken tijdens het hoog ambtelijk overleg afgelopen november in ons land. En ook van de bespreking tussen Bijleveld en de ministers Armand Achaibersing van Financiën en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking gedurende hun werkoverleg in Nederland. In de nieuwe relatie met Nederland staat de defensiesamenwerking hoog op de agenda. “Die samenwerking willen wij met meerdere landen”, benadrukt Mathoera.

Partneren met de KMA is vooral strategisch om de Nederlandse taal. Het vergemakkelijkt de uitwisselingsprogramma’s en het certificeringsproces van de Surinaamse docenten op de militaire academie. Maar er wordt ook gekeken naar Amerika en Brazilië hiervoor, voegt de bewindsvrouw eraan toe. De ondersteuning van Nederland is ook gewenst als het gaat om opleidingen, capaciteitsversterking, militaire ceremoniën en gezamenlijke militaire oefeningen.

Historie van samenwerking
Beide defensieorganisaties kennen een historie van samenwerking. Afhankelijk van de regeringssamenstelling in Suriname werd die steeds onderbroken. In het verleden hebben Nederlandse militairen ook al in de Surinaamse bossen getraind. Deze trainingen waren geregeld in de zogeheten Status of Forces Agreement (Sofa). Volgens de overeenkomst werden er tweemaal per jaar gezamenlijke jungle oefeningen gehouden in het Tapoeripagebied.

De Sofa werd jaarlijks tot aan 2010 verlengd en partijen maakten voorafgaand aan elke training, nieuwe afspraken over de compensatie aan Suriname. De voortzetting van de Sofa is een van de agendapunten, bevestigt Mathoera. “Gezamenlijke trainingen krikken het niveau van elke militair op en de manschappen leren van elkaar.” Momenteel doen militairen en politieagenten mee aan de vierweekse Joint Combined Exchange Training van Amerikaanse militairen in Suriname.

Werkbezoek Franse hoge militairen
Kort na het werkbezoek van de Nederlandse defensieminister, volgt die van een Franse hoge militaire delegatie. Generaal-majoor Xavier Buisson van de Franse strijdkrachten in Frans-Guyana en brigadier-generaal Thomas Lorne van French Defense Procurement Agency uit Parijs zijn te gast bij het defensieministerie. “Zij komen in het kader van de versterking van de bestaande samenwerking tussen onze landen. ” In februari, na de duidelijkheid over de grenslijn, hervatte Suriname de gezamenlijke militaire patrouilles met de Fransen in het grensgebied. Vorige week volgden Surinaamse militairen een training op de rivier, van hun Franse collega’s.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May