Paaswake: Paus hoopt op wedergeboorte na pandemie
04 Apr 2021, 02:51
foto
Paus Francis houdt een paaswake in een haast lege Sint Pietersbasiliek. Het is voor het tweede opeenvolgende jaar dat het Vaticaan te maken heeft met Covid-19-beperkingen. (Foto: Reuters)


Paus Franciscus heeft zaterdag tijdens een paaswake gezegd dat hij hoopt dat de donkere tijden van de pandemie zouden eindigen en dat mensen "de genade van het dagelijks leven" zouden herontdekken. Door de Covid-19-pandemie is de paaswake in kleiner verband gehouden.

Dit jaar was het voor de tweede keer op rij dat alle pauselijke diensten werden bijgewoond door slechts ongeveer 200 mensen in een secundair altaar van de Sint Pietersbasiliek, in plaats van de bijna 10.000 die de grootste christelijke kerk kan herbergen.

De dienst begon twee uur eerder dan normaal, zodat de deelnemers vóór de avondklok in Italië van 22.00 uur thuis konden zijn. Voor het paasweekend gelden strenge beperkingen in Italië.

Aan het begin van de dienst was de basiliek in duisternis gehuld met alleen de vlammen van kaarsen die door de deelnemers werden vastgehouden om de duisternis in de wereld vóór Jezus aan te duiden. Terwijl de paus, kardinalen en bisschoppen naar het altaar gingen en een voorzanger driemaal zong, gingen de lichten van de basiliek aan.

In zijn preek zei paus Francis, die het negende paasseizoen van zijn pontificaat markeerde, dat het festival hoop op vernieuwing op zowel persoonlijk als mondiaal niveau met zich meebracht. "Laten we in deze donkere maanden van de pandemie naar de verrezen Heer luisteren terwijl hij ons uitnodigt om opnieuw te beginnen en nooit de hoop te verliezen."

Net zoals Jezus zijn boodschap bracht "aan hen die van dag tot dag worstelen om te leven", zei hij, moeten mensen vandaag de dag zorgen voor de meest behoeftigen aan de rand van de samenleving.

"God nodigt ons uit om barrières te overwinnen, vooroordelen uit de weg te ruimen en elke dag dichter bij de mensen om ons heen te komen om de genade van het dagelijks leven te herontdekken," zei Francis.

Op Paaszondag, vandaag, de belangrijkste dag in de christelijke liturgische kalender, zal de paus zijn “Urbi et Orbi” (aan de stad en de wereld) boodschap brengen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May