Suezkanaal blijft geblokkeerd
28 Mar 2021, 10:40
foto
Nu het Suezkanaal geblokkeerd is, moeten schepen gebruik maken van de langere scheepsroute langs Kaap de Goede Hoop.


Het gigantisch containerschip Ever Given blijft steken in het Suezkanaal in Egypte nadat pogingen om het vlot te krijgen tijdens de vloed van zaterdag mislukten. Kanaalbeambten zeiden echter dat er enige vooruitgang was geboekt en dat ze hoopten dat het schip zondagavond weer zou kunnen drijven.

De Ever Given zit sinds dinsdag ingeklemd in het kanaal - één van 's werelds drukste handelsroutes. Aan weerszijden van de blokkade zitten meer dan 300 schepen vast. Sommige schepen moesten om Afrika heen varen, waardoor hun route werd verlengd met bijna 6.500 km.

Op zaterdag werd ongeveer 20.000 ton zand gebaggerd en 14 sleepboten trokken en duwden de Ever Given om te proberen het vlot te krijgen.

Hoewel sterke getijden en wind de inspanningen om het schip te bevrijden bemoeilijkten, slaagden de sleepboten erin het 30 graden in twee richtingen te verplaatsen.

Op Twitter geposte beelden leken de sleepboten te toeteren om deze kleine overwinning te vieren.

Generaal Osama Rabie, voorzitter van de Suez Canal Authority, zei dat het water onder het schip begon te stromen. "We verwachten dat het schip op elk moment kan glijden en zich verplaatst van de plek waar het zich bevindt", vertelde hij op een persconferentie.

Hij voegde eraan toe dat hij hoopte dat het niet nodig zou zijn om één ​​van de 18.300 containers aan boord te verwijderen om de lading van het schip te verlichten. De kanaalautoriteiten zeiden eerder dat ze meer sleepboten zouden sturen als de pogingen van zaterdag mislukten.

Volgens de eerste berichten liep het 400 meter lange, 200.000 ton wegende schip aan de grond als gevolg van harde wind en een zandstorm die het zicht aantastte.

Rabie zei echter dat de weersomstandigheden "niet de belangrijkste redenen" waren voor het aan de grond lopen van het schip. "Er kunnen technische of menselijke fouten zijn geweest", zei hij tegen verslaggevers, zonder details te geven. "Al deze factoren zullen duidelijk worden tijdens het onderzoek."

De Ever Given wordt beheerd door de Taiwanese firma Evergreen Marine en is eigendom van Shoei Kisen uit Japan. Yukito Higaki, president van Shoei Kisen, zei vrijdag dat het schip niet beschadigd leek te zijn.

"Het schip neemt geen water. Als het eenmaal weer drijft, zou het moeten kunnen opereren", zei hij.

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April