Achaibersing toont overzicht US$ 443.685 voor vliegtuig
26 Mar 2021, 00:00
foto
Minister Armand Achaibersing heeft donderdagavond een overzicht gepresenteerd aan De Nationale Assemblee over het bedrag dat betaald is voor het 'vliegtuigprojec't.


Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning persisteert dat US$ 443.685 betaald is uit staatsmiddelen via de Surinaamse Postspaarbank voor aanschaf van een Cessna C206 in 2017. Hiervoor is er geen financieringsovereenkomst aangetroffen. Als de vorige minister niet ondergedoken, maar vindbaar was dan zou hij hem vragen welke procedure er gevolgd is. Misschien moet hij het aan de ex-vp vragen, als hij in de buurt is. Achaibersing reageerde op de opmerking van NDP-fractieleider Rabin Parmessar die zei dat Achaibersing recent in opspraak is geraakt (over de oprichting van New Surfin NV).

Parmessar merkte op dat het niet om een onthulling gaat wat de minister gepresenteerd heeft dinsdag, waarna de vergadering abrupt is afgesloten. "Gaat u de beelden en de nieuwsberichten na van het voormalige Nationaal Informatie Instituut thans Communicatiedienst Suriname. Dit vliegtuig is uitgebreid belicht geworden in 2017," stelde Parmessar.

De bewindsman heeft aangegeven dat een brief is gericht naar de toenmalige SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto over een offerte van de aanschaf van een Cessna C206 voor zes personen. In de brief staat dat deze kwestie is besproken met de toenmalige president Desi Bouterse. "Dit vliegtuig is onderdeel geweest van een integraal regionaal sociaal-maatschappelijk plan voor de inheemsen in het Binnenland. Volgens de offerte staat een bedrag van US$ 278.500. De inheemse ondernemers hebben een bedrag van US$ 208.000 ontvangen, welke zij later terug zou betalen met de winsten uit de operationalisatie," deelde Parmessar mee.

De minister zegt dat hij heeft aangegeven hoe staatsmiddelen zijn gebruikt. Hij had ook meegedeeld dat US$ 150.000 is teruggestort op 15 maart 2021. Daarna is op 22 maart nog eens US$ 30.000 teruggestort op de rekening van de Staat. Parmessar voerde aan dat de inheemse ondernemers onder druk zijn gezet door een agent op instructie van de regering om de bedragen binnen 2 weken te storten. De ondernemers hebben volgens hem diensten geleverd aan onder meer het ministerie van Onderwijs waarvoor zij nog geen gelden hebben ontvangen. Het gaat om een bedrag van US$ 50.000. Als dit verrekend wordt, hebben zij een tegoed van ongeveer US$ 22.000. De mensen hebben het met tranen in hun ogen bij Parmessar over gehad hoe erg zij het vinden dat ze gecriminaliseerd zijn.

"Dit is het zoveelste bewijs dat deze regering het tot hun hobby maakt om eerst mensen te criminaliseren en dan pas te onderzoeken. De samenleving wordt bewust misleid om hun eigen falen en corruptieve praktijken te verdoezelen. Laat de trias politica en de rechtsstaat in stand gehouden worden. Mensen willen hier op de stoel van het Openbaar Ministerie en de rechter gaan zitten. Laten we de feiten zuiver presenteren en het volk niet voor de gek houden!", betoogde Parmessar. Coalitiefractieleider Asis Gajadien vroeg aan Parmessar waar de overeenkomst is waaruit blijkt dat de Staat een overeenkomst heeft om de aanschaf van een vliegtuig te financieren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May