US$ 443.685 betaald via Staatsrekening bij SPSB voor vliegtuig
24 Mar 2021, 00:00
foto
Minister Armand Achaibersing geeft informatie over de aankoop van een vliegtuig in 2017 dat betaald is via de rekening van de Staat.


Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning heeft dinsdag in De Nationale Assemblee bevestigd dat een vliegtuig is gekocht en dat US$ 443.685 hiervoor betaald is via de rekening van de Staat bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). Bij de behandeling van de 'Valutawet' heeft commissievoorzitter Asis Gajadien (VHP) informatie gevraagd aan de regering over een vliegtuig dat is gekocht voor een dorp in het binnenland uit de pot van het ministerie van Financiën. Het toestel is nog erbij in particuliere handen. Gajadien merkte op dat er sprake is van mega corruptie bij SPSB. Volgens hem is er sprake van een graaipot.

De bewindsman heeft aangegeven dat een brief is gericht naar de toenmalige SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto over een offerte van de aanschaf van een Cessna C206 voor zes personen. In de brief staat dat deze kwestie is besproken met de toenmalige president Desi Bouterse. Achaibersing merkte op dat er een onderzoek gaande is naar deze kwestie. Het vliegtuig is gekocht in juni 2017. Het is opvallend dat ruim een week geleden, op 15 maart 2021, een bedrag van US$ 150.000 is teruggestort op de rekening van de Staat. Gisteren is nog eens US$ 30.000 teruggestort. Blijkbaar is dit volgens Achaibersing gebeurd omdat er een onderzoek gaande is.

Gajadien voerde aan dat de directeur van SPSB opgesloten is en zoveel mensen betrokken zijn bij corruptieve zaken. Een deel is voortvluchtig. Volgens het Assembleelid is het toestel de helft minder waard dan het bedrag dat is betaald. Hij merkte op dat twee gewezen Assembleeleden via stichtingen ook bezig zijn met bedragen over te schrijven en af te boeken. Volgens hem gaat het om dubieuze praktijken. Er werden allerlei uitgaven gedaan door SPSB, waarbij er niet opgetreden is. De politicus vindt dat het toezicht van de Centrale Bank van Suriname gefaald heeft. Hetzelfde geldt ook voor raden van commissarissen. Hij vraagt om een grondig onderzoek, waarbij de regering de samenleving informeert over wat zich allemaal heeft afgespeeld.

De Assembleeleden Melvin Bouva en Ashwin Adhin (NDP) haalden aan dat er niks bewezen is tot nu toe. De rechtszaken zijn nog gaande. Mensen willen op de stoel van het Openbaar Ministerie en de rechter gaan zitten. Bouva merkte op dat het niet kan dat de Staat een vliegtuig zou kopen dat het terechtkomt bij particulieren. Hij merkte op dat er regels zijn die gevolgd worden. Hij vroeg zich af of er bewijzen zijn dat het toestel de helft van het bedrag waard was en wie heeft de werkelijke waarde vastgesteld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May