NDP en BEP willen spoedvergadering overeenkomst HPSG
23 Mar 2021, 16:00
foto
Assembleeleden van de fracties van de NDP en BEP willen een openbare vergadering over overeenstemming met Deens bedrijf.


De fracties van de NDP en de BEP hebben vandaag een spoedvergadering aangevraagd over de investeringsovereenkomst met de Hybrid Power System Group voor het opzetten van een waterstofcentrale. De aanleiding hiertoe is dat zaterdag op een regeringspersconferentie bekend gemaakt is dat er met de Hybrid Power System Group (HPSG) uit Denemarken een overeenkomst van US$ 1.2 miljard is gesloten voor de bouw van een ‘hydrogen powerplant’, waarbij er 100 megawatt aan energie zal worden geproduceerd voor Suriname. 

Met het water uit de Commewijnerivier zal er waterstof (hydrogen), industriële zuurstof en schoon water worden geproduceerd. De energie die voor dit proces nodig is, zal komen van zonne-energie en windturbines. In tegenstelling tot een persbericht van HPSG zelf, zal zij met het energie station 719 megawatt aan energie produceren en is zij voornemens ook energie naar Frans-Guyana te exporteren. Dit roept vele vraagtekens op, zeggen de fracties in een schrijven aan Assembleevoorzitter Marinus Bee. 

Hoewel er over dit Deens bedrijf bitter weinig positieve informatie te vinden is, is zij volgens de ministers van respectievelijk Financiën & Planning en Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, de eerste die een ‘foreign direct investment’ doet in Suriname. Gesteld wordt dat het project de Staat Suriname niets zal kosten en ook de nodige grond hiervoor beschikbaar is, omdat de initiatiefnemers van het project eigenaar zijn van plantage Breedevoort, waar de centrale moet verrijzen. 

De voornoemde ministers tezamen met de minister van Natuurlijke hulpbronnen, benadrukken dat er een goede overeenkomst is gesloten. Het ‘pioniersproject’ van de HPSG zal heel veel voordelen moeten opleveren voor Commewijne, t.w 
- ontsluiting van gebieden met de aanleg van een 12 km straat naar de plek waar het complex komt,
- een nieuw districtscommissariaat opzetten in Commewijne
- oprichten van een miljoenen fonds voor projecten voor het hele land
- 100 bussen zullen gebracht worden die op waterstof rijden
- infrastructuur zal aangelegd worden waar ze kunnen tanken
- implementeren van een leerstoel op de Technologische faculteit van de Anton de Kom universiteit en het opzetten van een 'science center'  
- voldoende werkgelegenheid voor minstens 600 mensen wanneer de 'hydrogenplant' af is en kan Suriname ‘carbon credits’ verdienen
- een hechte samenwerking met EBS, waarbij kennis gedeeld zal worden, gezien het een nieuwe technologie betreft. 
- Het aanleggen van een 50 km transmissie lijn om energie te exporteren naar Frans-Guyana

Het Deense bedrijf merkt op dat voor Suriname gekozen is, vanwege de geografische ligging en de goedkope prijzen voor gronden. In combinatie met hun werkwijze zal de productie van waterstof en energie wel rendabel en winstgevend zijn. 
Op basis van het bovenstaande zijn er enkele zeer relevante vragen, waarvan de fracties van de Nationale Democratische Partij (NDP) en de partij voor Broederschap en Eenheid in Politiek (BEP), het nodig achten dat de regering verantwoording komt afleggen in DNA, ten einde meer duidelijkheid en transparantie te brengen ten behoeve van de samenleving.  

- Kan het parlement inzage krijgen in deze investeringsovereenkomst? 
- Zijn in de overeenkomst al committeringen gedaan?
- Kan de regering het investeringsplan aan DNA overleggen, gezien dit project de eerste Foreign Direct Investment is binnen het investeringsbeleid? 
- Is deze nieuwe energie producent conform de Energiewet aangetrokken?
- Welke investor due diligence criteria worden door de regering gehanteerd bij het voorbereiden van investeringsovereenkomsten?
- Kan de regering de feasibility studie waaruit de bovengenoemde voordelen van deze investering voortvloeien, aan het parlement doen toekomen? 
- Is er een antecedenten onderzoek gedaan naar dit bedrijf en de reeds succesvolle gepleegde investeringen in andere landen, alvorens een overeenkomst met hen te sluiten?
- Tegen welke voorwaarden (prijs) zal de energie aan Suriname geleverd worden?
- HPSG heeft het over een 50km transmissie lijn die aangelegd zal worden om energie te exporteren naar Frans-Guyana. 

Volgens de geografische kaart van Suriname is de afstand tussen Commewijne (de plek waar de waterstofcentrale moet verrijzen) en Frans-Guyana veel langer dan 50km. Welke infrastructurele vervolgstappen zullen in kaart gebracht en uitgevoerd worden?
Echter zijn er nog vele andere vragen die wij aan de regering wensen te stellen en vragen wij u derhalve een vergadering uit te schrijven met het agendapunt; Bespreking van de investeringsovereenkomst Hybrid Power System Group. Voorts is het van belang dat de samenleving gedocumenteerd en breedvoerig in het huis van het volk wordt geïnformeerd over deze ‘grootschalige investering’. stellen de twee oppositionele fracties. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May