Valutawet en machtigingswet NV vandaag op agenda DNA
23 Mar 2021, 00:01
foto


De Nationale Assemblee komt later op de middag bijeen om twee ontwerpwetten te behandelen. Het gaat om wijziging van de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 (Valutawet) en machtiging aan de regering om een NV op te richten (Machtigingswet Suriname Investment Enterprise NV). De vorige Valutawet is geschorst door de rechter. De nieuwe NV wordt opgericht na het debacle met New Surfin NV. Beide wetsontwerpen zullen pittige discussies ontlokken in De Nationale Assemblee. Deze wetsontwerpen waren deel van een bespreking die de coalitiefractie maandagavond had met de regering. 

De Valutawet heeft tot doel het tegengaan en voorkomen van speculeren met vreemde valuta en het bestrijden van illegaal opererende geldtransactiekantoren. Met de wet wordt beoogd ordening van de financiële markt, waarborgen van de integriteit van het financieel stelsel en het tegengaan van moneylaundering en financiering van terrorisme. Tegelijk wordt, volgens de memorie van toelichting de cliënt beschermd bij geldtransacties daar de Centrale Bank van Suriname (CBvS) toezicht uitoefent op de verrichtingen van de geldtransactiekantoren. 

Benadrukt wordt dat de gesignaleerde toename van illegale geldtransacties en illegaal opererende 'geldtransactiekantoren', invloed hebben op het financiële stelsel. In de wetswijziging wordt ook een Taskforce Geldtransactiekantoren ingesteld. De CBvS en de Taskforce Geldtransactiekantoren zijn bevoegd bij elke persoon, onderneming of instelling waarvan zij op grond van feiten en omstandigheden vermoeden dat zij enige activiteit uitoefent die bij wet verboden is, alle inlichtingen in te winnen. De CBvS en de Taskforce mogen ook de activiteiten stopzetten indien er zonder vergunning wordt gehandeld. 

Machtigingswet NV
Het doel van de oprichting van de NV is om activiteiten te ontplooien gericht op het mobiliseren en aantrekken van investeringskapitaal. Dit, voor uitvoering van projecten en programma's ter bevordering van duurzame sociaaleconomische ontwikkeling en ter versterking van de monetaire stabiliteit van de Staat, en van de economische weerbaarheid van de Staat en financiële instellingen. 

De ministers van Financiën & Planning en Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking worden gezamenlijk gemachtigd om namens de Staat de akte van oprichting ten overstaan van een notaris te ondertekenen. Zij mogen namens de Staat ook de aandelen in het geplaatste kapitaal van deze NV te aanvaarden. 

De regering is bezig naar financieringsmiddelen te zoeken in de particuliere sector. Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om enkele schulden te herfinancieren met goedkoper kapitaal, waardoor de druk op de rentebetalingen lager wordt. Daarnaast kunnen de financieringsmiddelen worden gebruikt om de economie verder monetair en fiscaal te stabiliseren, zodat de druk op de samenleving wordt verminderd, de nationale productie wordt aangejaagd en de armoede wordt bestreden. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May