Fernald: Een andere manier van denken en werken (slot)
24 Mar 2021, 04:13
foto
Ivan Fernald


Cruciaal in de evolutie van de mens is het vermogen om zich aan te passen aan netelige situaties. De coronacrisis vraagt om ingrijpende veranderingen in het onderwijs. Het is de hoogste tijd dat het roer omgegooid wordt, want het onderwijs is aan het afglijden.

Dat blijkt onder andere uit de kwaliteitsperikelen, de verouderde curricula de belabberde doorstroming. Deze onhoudbare situatie en de nadelige effecten van de coronacrisis vragen om een nieuw ambitieniveau van ons onderwijs.

Wij moeten ons realiseren dat er een mondiale transformatie zich voltrekt als gevolg van de stormachtige ontwikkelingen op het gebied van de digitale technologie. Het onderwijs is Suriname is behoudend en wij klampen ons krampachtig vast aan de vertrouwde maar verouderde onderwijsmethoden. De hamvraag is wat leerlingen moeten kennen en kunnen om zich optimaal te kunnen ontplooien en succesvol deel te kunnen nemen aan het sociaal, economisch en cultureel leven. Vakkennis is belangrijk maar competenties zoals initiatief, creativiteit, probleemoplossend vermogen, een kritische houding, assertiviteit en samenwerking zijn onontbeerlijk om de huidige en toekomstige uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Helaas worden deze competenties op school nauwelijks gestimuleerd. Dat moet gaan veranderen.

Ga er niet vanuit dat leerkrachten overnight in staat zijn om de omslag te maken van het memoriseren (reproductievraagvorm) naar het principe van probleemoplossend creatief onderwijs. Leerkrachten zijn op dit moment nog onvoldoende toegerust om een nieuwe en de meest effectieve manier te vinden om leerlingen hierin te begeleiden omdat zij, hun inspanningen ten spijt, zelf ondersteuning nodig hebben.

Mindshift
Hoe moet het onderwijsproces anders ingericht worden opdat leerlingen zelf aan de slag kunnen? Hoe stimuleer ik dat iedere leerling op eigen tempo werkt? Hoe vergroot ik de interactie? Wat is de beste manier om differentiatie toe te passen in de klas? Is alle leerstof even zinvol? Wat is de toetssteen om te bepalen welke onderdelen/onderwerpen essentieel zijn?

De nieuwe uitdagingen vragen een andersoortige organisatie van het onderwijs en een aangepaste wijze van lesgeven.
1. Meer betrokkenheid van de school
De schoolleiding zal in de nieuwe situatie meer verantwoordelijkheid moeten dragen. Daarvoor zal zij moeten beschikken over de nodige management skills. Training is dus dringend vereist. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is niet bij machte om centralistisch tot in detail een sturende rol te vervullen. Er is geen plaats voor een commandostructuur in het onderwijs in het post Corona tijdperk. Scholen moeten zich houden aan richtlijnen en instructies, maar de problematiek is per school te divers om detailinstructie op afstand te geven.

2. De veelzijdige rol.
De leerkracht staat niet alleen voor de klas, maar is ook organisator van onderwijsprocessen. Leren om te leren wordt steeds belangrijker. De uitdaging is om het leren veel meer buiten de schooluren te doen plaatsvinden. Een uitstekende leraar in face to face lessen (fysiek) hoeft niet automatisch excellent te zijn in online lesgeven. Daarom moet digitale didactiek een vanzelfsprekend vak worden op alle opleidingsinstituten.

3. Toetsen zijn niet alleen een beoordelend instrument maar ook een leermoment. De diagnostische aspecten van toetsen dienen meer aandacht te krijgen, waardoor vroegtijdig in kaart gebracht wordt wat een leerling wel of niet snapt. Dan kan er direct en kordaat ingespeeld worden op de hiaten, waardoor leervertragingen voorkomen worden. Verschillende modaliteiten van toetsing moeten reeds op de Pedagogische Instituten en het Instituut voor Opleiding voor Leraren (IOL) worden aangereikt.

4. Leerlingen leren niet evenveel en even snel en op dezelfde manier. Zij hebben immers niet hetzelfde talent en ontwikkelingsniveau. Soms lopen leerlingen ver achter en dat vereist een speciale aanpak. Kwetsbare leerlingen moeten meer kansen krijgen. Kinderen uit kansarme milieus hebben niet evenveel hulp nodig maar meer hulp, maar vlotte kinderen mogen niet achtergehouden worden. Het onderwijsniveau mag niet omlaag getrokken worden. Dit noopt ons tot differentiatie in het onderwijs waarbij elke leerling een uitdaging krijgt die bij hem of haar past. Er is geen one-size-fits-all oplossing voor goed onderwijs.

Ivan Fernald

De coronacrisis en in het bijzonder, de langdurige sluiting van de school, heeft een desastreuze invloed op de leeropbrengsten en het welbevinden van leerlingen en studenten. Ivan Fernald, auteur van het boek: Het roer moet om, gaat in een 3-tal artikelen in op de nieuwe uitdagingen.

Corona en reorganisatie van ons onderwijs (deel 1)
Doorstroming en Kwaliteitskopzorg (deel 2)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May