NH: Bescherm en koester waterbronnen
22 Mar 2021, 00:56
foto


Suriname is één van de weinige landen waar de bevolking gelijk water uit de kraan kan drinken. Water, drinkwater, is een essentiële voorwaarde van het voortbestaan van de mens. Op Wereld Waterdag vandaag wordt wederom de nadruk gelegd op het waarderen van water; Valuing Water.

Wij moeten onze (zoet) waterbronnen beschermen en koesteren. Daarom roept het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) eenieder op om op een verantwoorde manier om te gaan met water. Elke vorm van verspilling moet achterwege worden gelaten en moeten we het water beter waarderen, is de boodschap die het ministerie vandaag geeft.

Suriname heeft zich verplicht om te voldoen aan de United Nations Sustainable Development Goal 6, Clean Water and Sanitation for all. Dat houdt in dat in 2030 elke Surinamer, waar die zich ook mag bevinden, toegang moet hebben tot veilig, gezond en betaalbaar water. "Surinamers, vermijd zoveel mogelijk elke vorm van vervuiling en verspilling van onze waterbronnen. Wees dankbaar en ga op een verantwoorde wijze ermee om."

De wereldwijde klimaatcrisis is onlosmakelijk verbonden met water, zegt de Verenigde Naties. Klimaatsverandering veroorzaakt immers zowel extreme droogte als wateroverlast. Het verandert de waterkwaliteit en bedreigt duurzame ontwikkeling en de biodiversiteit. Als wereldwijd waterbeheer en sanitatie onder druk komen te staan, kan dat onder meer leiden tot voedseltekorten, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en bodemdaling.

Goudwinningsactiviteiten in het binnenland vervuilen de rivieren en vormen een gevaar voor de waterbronnen in het land, zegt het ministerie dat een bewustwordingscampagne is gestart. Doel van de campagne is de gemeenschap het belang van veilig, gezond en schoon drinkwater bij te brengen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May