Bolivia: Ex-interim president Añez van cel naar ziekbed
20 Mar 2021, 22:31
foto
Voormalig interim-president van Bolivia, Jeanine Añez, spreekt met haar advocaten vanuit een cel van de Special Force for the Fight Against Crime. (Foto: AFP)


De voormalige interim-president van Bolivia, Jeanine Añez, mag vanwege een slechte gezondheid van de gevangenis naar een ziekenhuis worden overgebracht, zei een jury van rechters vrijdag. Haar overplaatsing volgt minder dan een week na haar arrestatie op beschuldiging van de afzetting van haar voorganger Evo Morales.

Drie rechters van een rechtbank in La Paz hebben haar vrijlating aanvaard "voor medische onderzoeken door cardiologiespecialisten en tests om haar leven en gezondheid te beschermen", zeiden ze.

De overplaatsing van Añez zal plaatsvinden onder politie-"escorte", voegden de rechters eraan toe. Eerder op de dag hadden de advocaten van de conservatieve politicus een verzoek tot vrijlating ingediend.

De autoriteiten hebben Añez (53) afgelopen weekend gearresteerd en vastgehouden op beschuldiging van het leiden van een staatsgreep tegen haar socialistische voorganger, Morales. Ze beschuldigden haar van terrorisme, opruiing en samenzwering naast haar voormalige ministers van Justitie en Energie.

Volgens de documenten waarin de vrijlating van Añez werd aangevraagd, ervaart Añez een "hypertensiecrisis" en zijn kopieën van medische dossiers verstrekt aan de rechters.

Añez, die is veroordeeld tot vier maanden voorlopige hechtenis, zat vast in de vrouwengevangenis van La Paz.

De Verenigde Staten heeft zijn "bezorgdheid" geuit over de arrestatie van Añez, terwijl de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) opriep tot de vrijlating van "al degenen die in deze context zijn vastgehouden", terwijl ze de onpartijdigheid van de Boliviaanse rechtbanken in twijfel trok.

"Het Boliviaanse rechtssysteem is niet in staat om de minimumgaranties voor een eerlijk proces te bieden", zei het kantoor van OAS-secretaris-generaal Luis Almagro in een verklaring.

Bolivia wordt momenteel geleid door Luis Arce, een lid van de partij van Morales, Beweging voor Socialisme (MAS), die tijdens de algemene verkiezingen van november de overwinning behaalde, het presidentschap terugwon en de controle over het Congres consolideerde.

Morales en Arce beschuldigden Añez allebei van het leiden van wat zij een staatsgreep noemen, waarbij MAS het presidentschap voor een jaar verloor. Añez kwam aan de macht in november 2019 nadat Morales en verschillende senior MAS-bondgenoten ontslag hadden genomen na weken van protesten tegen zijn controversiële herverkiezing voor een ongrondwettelijke vierde termijn.

Toen Morales in ballingschap vluchtte, was Añez de hoogste parlementariër en werd hij door het Congres beëdigd als interim-president ondanks het ontbreken van een quorum, waarbij veel MAS-wetgevers de zitting boycotten.

Er zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd voor nog eens drie ex-ministers en voormalige militaire en politiechefs en zelfs enkele burgers die ervan worden beschuldigd de protesten tegen de herverkiezing van Morales te hebben geleid.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May