Covid-19 treft Braziliaanse congres, derde senator sterft
20 Mar 2021, 14:48
foto



Senator Major Olimpio woont een interview bij met Reuters in Brasilia, Brazilië, 9 oktober 2019. (Foto: Reuters)


Een derde senator is overleden aan Covid-19 in Brazilië. Deze verontrustende ontwikkeling roept vragen op over de voorzorgsmaatregelen die zijn genomen in het Congres van het land, waar maar liefst één op de drie wetgevers is geïnfecteerd met het virus. De grootste natie van Latijns-Amerika gaat zwaar gebukt onder de Covid-19-pandemie.

Senator majoor Olimpio, een voormalige politieagent die achter de extreemrechtse president Jair Bolsonaro stond en later ruzie maakte, werd donderdag hersendood verklaard door artsen in een ziekenhuis in Sao Paulo, waar hij drie weken op de intensive care had gelegen.

De twee oudste senatoren in het Congres, 87 en 83 jaar oud, bezweken ook aan Covid-19. Maar de dood van Olimpio (58) en de senator die de meeste stemmen won bij de verkiezingen van 2018, schokte de Brazilianen en de wetgevende macht.

Het Lagerhuis, waar 21 stafmedewerkers zijn overleden aan Covid-19, heeft volgens de werknemersvakbond donderdag de toegang aangescherpt door wetgevers met slechts één staflid in hun kantoren toe te staan ​​en wordt weer op afstand gestemd.

Brazilië beleefde donderdag zijn tweede dodelijkste dag, met 2.724 Covid-19-doden, slechts twee dagen na een record van 2.841 sterfgevallen door het coronavirus.

Brazilië is het epicentrum van de pandemie geworden, met verreweg het hoogste dagelijkse dodental waar ook ter wereld.

"Mensen zijn erg bang, en ze zijn bang om naar hun werk te gaan", zegt Silvio Ribas, een perssecretaris van senator Lasier Martins, een 78-jarige politicus die donderdag het ziekenhuis mocht verlaten nadat hij er twee weken strijd had gevoerd tegen Covid-19. Veel assistenten werken in kelderkantoren langs tunnels zonder ramen of luchtcirculatie, zei Ribas.

Minstens 145 van de 513 leden van het Lagerhuis hebben de afgelopen 12 maanden positief getest op het coronavirus, samen met 31 van de 81 senatoren, blijkt uit een onderzoek van nieuwsportaal Poder360.

Hoewel het stemmen in beide kamers sinds vorig jaar op afstand was, werden de maatregelen versoepeld omdat de pandemie zich leek terug te trekken. Maar in januari woonden de meeste vertegenwoordigers de stemming bij van een nieuwe voorzitter, een "catastrofale" beslissing die resulteerde in een superspreader evenement, aldus congreslid Fabio Trad, die vanuit huis heeft gewerkt na een strijd tegen Covid-19.

Zijn broer, senator Nelsinho Trad, was de eerste wetgever die in maart vorig jaar positief testte, nadat hij Bolsonaro naar Florida had vergezeld, waar ze dineerden met de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump in zijn landhuis in Mar-a-Largo. De helft van de Braziliaanse delegatie raakte besmet, waardoor een transmissieketen ontstond die ertoe leidde dat 15 van Bolsonaro's 22 leden tellende kabinet van ministers het virus opliepen.

Bolsonaro, die de ernst van het virus heeft gebagatelliseerd en zich verzet tegen lockdowns om de verspreiding ervan te stoppen ondanks de verslechterende pandemie, zei donderdag dat 200 mensen in het presidentiële paleis waar hij werkt Covid-19 hebben gehad. Een sergeant van het leger die in zijn kantoor werkte, stierf aan de ziekte.

Trad, een lid van de PSD-partij die gelieerd is aan de regering van Bolsonaro, zei dat de president had bijgedragen aan de tragedie waarin Brazilië leeft door in het openbaar geen masker te dragen, bijeenkomsten van zijn aanhangers aan te moedigen en vaccinatie tegen Covid-19 niet te promoten.

“Stel je een land voor waar de president publiekelijk menigten veroordeelt en sociale afstandelijkheid aanmoedigt. We zouden niet zoveel doden hebben gehad die we vandaag jammer genoeg zien," zei hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May