Jo-Ann Monsels wil meer doen met Surinaams erfgoed
18 Mar 2021, 18:38
foto
Jo-Ann Monsels toont haar boek over 'Opa, wat is kokos'. Kevin Headley (midden) en Vincent Kenswil interviewen haar.


Socioloog Jo-Ann Monsels is van mening dat er meer gedaan kan worden met het erfgoed. Er kan meer onderzoek gedaan worden  en  meer geschreven worden hierover. Vooral voor de jeugd kan dit waardevolle inzichten opleveren. Daarom is zij gestart met onderzoek naar de verschillende schatten van Suriname en het schrijven daarover. Vorig jaar bracht ze haar eerste kinderboek uit 'Opa, wat is kokos'. In de podcast Vrijblijvende Gesprekken vertelt ze over haar inspiratie om over dit belangrijk onderwerp, de kokosteelt in Coronie, te schrijven. Ze wil haar wetenschappelijk onderzoek op een kindvriendelijke manier delen met vooral de samenleving van Coronie.

“In 2013 bezocht ik Coronie voor een fieldtrip met de universiteit. Eigenlijk bezochten we Guyana om te kijken hoe de  landbouw is in het buurland. Guyana bereik je via de Oost-Westverbinding en Coronie stond er zo antiek bij.  Natuurlijk wordt er daar ook aan landbouw gedaan, maar meer tuinbouw in de meeste gevallen. En dat heeft me ontzettend geraakt en ik werd verliefd op het district. Ik zei ‘hier wil ik mijn thesis over schrijven’. Ik wilde begrijpen hoe de samenleving is ontstaan, ik wilde begrijpen hoe de band is met de landbouw en of zij echt daarmee willen doorgaan. Ik schreef een masterthesis voor sociologie hierover en ik schreef een tweede thesis over de kokosteelt met de koppeling naar duurzaamheid.”

De tweede thesis werd  vereenvoudigd tot het kinderboek. Monsels is trots dat ze met dit product iets terug kan doen voor de samenleving van Coronie. “Ik ben blij met de reis die ik heb afgelegd met ‘Opa, wat is kokos’ en heel dankbaar voor al de mensen die ik heb ontmoet vooral de mensen die wonen in Coronie omdat zij zo genuine hun positieve energie met mij hebben gedeeld. Het minste wat ik kan doen is iets teruggeven aan hen en anderen met onder meer een boek.”

Monsels heeft ook een workshop ontwikkeld van het boek. Dit samen met Villa Zapakara waar zij de workshops verzorgt. Zij probeert in deze moeilijke periode ook anderen te ondersteunen om vooruit te komen. Naar haar zeggen is samenwerking ontzettend belangrijk hiervoor. Vrijblijvende Gesprekken is een podcast waarin Vincent Kenswil en Kevin Headley in een ontspannen sfeer praten met verschillende personen over de uitdagingen en kansen van onder meer hun werkgebied. Ondanks de gesprekken vrijblijvend zijn, vinden de makers dat er wel goede adviezen en tips hieruit gehaald kunnen worden om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het land. Elke dinsdag wordt een nieuwe aflevering op de website geplaatst en via social media gedeeld met de samenleving.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May