Mexico berispt OAS voor uitspraken over Bolivia
18 Mar 2021, 14:34
foto
Jeanine Añez nam het presidentschap op zich nadat president Evo Morales het land ontvluchtte in 2019. (Foto: Reuters)


Het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) bekritiseerd voor wat het omschreef als inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Bolivia. Voormalige president Jeanine Añez is in Bolivia gevangen gezet op beschuldiging van het aanzetten tot een staatsgreep in 2019 om Evo Morales af te zetten.

De berisping komt na verschillende verklaringen over de aanhouding van Añez en twee van haar voormalige ministers. De OAS, een vereniging van regeringen in Noord- en Zuid-Amerika, is gevestigd in Washington. Añez, die overnam als president toen Morales ontslag nam na druk van het leger, ontkent de beschuldigingen en zegt dat ze het slachtoffer is van politieke vervolging.

Añez, een conservatieve ex-senator, begon maandag met een voorlopige hechtenis van vier maanden. Ze was minder dan een jaar aan de macht nadat Morales het land ontvluchtte. Haar arrestatie leidde tot kritiek van de OAS en mensenrechtenorganisaties die zeggen dat gerechtelijke kanalen worden misbruikt voor politieke doeleinden.

In haar verklaring van woensdag riep de OAS op tot "geloofwaardige en onpartijdige processen" en benadrukte wat zij omschreef als een verergering van politieke inmenging en corruptie in het rechtsstelsel van Bolivia.

In de verklaring van het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt er bij de OAS op aangedrongen om af te zien van het doen van "eenzijdige uitspraken in naam van alle lidstaten".

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador heeft gezegd dat het buitenlands beleid van zijn land wordt geleid door het principe van niet-inmenging in de interne aangelegenheden van andere landen. Critici beweren dat hij van die positie is afgeweken in zijn omgang met mede-Latijns-Amerikaanse socialisten zoals Morales.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May