Nederland: VVD van premier Rutte grootste winnaar
18 Mar 2021, 00:03
foto
Mark Rutte bracht woensdag zijn stem uit. Hij wordt de langstzittende premier van Nederland met zijn vierde termijn. (Foto: Reuters)


De VVD, de partij van premier Mark Rutte, heeft de meeste zetels gewonnen bij de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen. De partij blijft met 36 van de 150 zetels de grootste partij in de Tweede Kamer. De VVD is gegroeid met drie zetels.

Het wordt de vierde termijn van de VVD van Rutte, ondanks dat zijn regering in januari is afgetreden vanwege een kindertoeslagfraude. Duizenden ouders werden daarbij onterecht beschuldigd van fraude met de toeslag voor kinderopvang. Door de harde fraudeaanpak bij de belastingdienst, die tienduizenden euro's terugvorderde, kwamen duizenden mensen in financiële problemen terecht.

Rutte (54) staat al meer dan een decennium aan het hoofd van drie verschillende coalities. Hij kan de langstzittende premier van het land worden als hij erin slaagt coalitiepartners te vinden. "Ik ben enorm trots", zei Rutte die zijn vierde verkiezingsoverwinning op rij “verheffend” noemde. "De uitdagingen die voor ons liggen, zijn enorm. De komende weken en maanden moeten we het land uit de coronacrisis leiden", stelde hij. Rutte is al sinds 2010 premier van Nederland.

D66 zal naar verwachting 27 zetels hebben, een forse winst van acht zetels. De derde regeringspartij CDA, verliest vijf zetels en komt uit op veertien. Coalitiepartner ChristenUnie moet het met één minder doen en komt op vier zetels. Zoals de voorlopige resultaten laten zien, zou de huidige regeringscoalitie komen op 81 van de 150 zetels, dus weer een meerderheid. Als de ChristenUnie dit keer niet meegaat, behouden de overige partners toch een meerderheid van 77 zetels.

De PVV van Geert Wilders zou 17 zetels hebben binnengehaald, drie minder dan bij de vorige parlementsverkiezingen. Daarmee blijft de PVV de grootste oppositiepartij. Drie oppositiepartijen zijn teruggevallen. GroenLinks en de SP die elk veertien zetels hadden, hebben er nu elk zes minder. De PvdA blijft steken op negen zetels, terwijl de Partij voor de Dieren stabiel blijft op vijf. In totaal komen zeventien partijen in het parlement.

De opkomst bij de parlementsverkiezingen was hoog, met 82,6%. Zo'n 13 miljoen mensen konden hun stem uitbrengen.

Nadat ze erachter kwamen dat ze naar verwachting het op één na hoogste aantal zetels zouden hebben, vertelde de campagneleider van D66 aan de Nederlandse omroep NOS dat partijleider Sigrid Kaag van geluk op tafel sprong.

Nederland is één van de eerste grote economieën van de Europese Unie die verkiezingen houdt tijdens de Covid-19-crisis. Er werd gedurende drie dagen gestemd om de verspreiding van het virus te voorkomen, dat aan meer dan 16.000 mensen in het land van 17 miljoen mensen, het leven heeft gekost. Deze verkiezing wordt algemeen gezien als een referendum over de reactie van de Nederlandse regering op de Covid-19-pandemie. Protesten tegen beperkingen in het land om verspreiding van het virus te voorkomen, zijn gewelddadig geworden.

Er geldt momenteel een avondklok, evenals een verbod op openbare bijeenkomsten overdag, om te proberen de hoge infectiegraad van het land te beteugelen. Als gevolg hiervan werden de meeste verkiezingscampagnes gevoerd via televisiedebatten.

Op de dag van de verkiezingen brachten mensen hun stem uit in schoongemaakte stemhokjes, en degenen die als klinisch kwetsbaar werden aangemerkt, konden vervroegd stemmen.

Nederland kent een systeem van evenredige vertegenwoordiging. Er zijn 37 partijen in de race. Als teken van een verdere versplintering van het electoraat dat het de afgelopen jaren moeilijk heeft gemaakt om een ​​stabiele regering te vormen, zou een record van 17 partijen minstens één zetel krijgen, terwijl alleen de drie grootste partijen meer dan 10% van het totaal wonnen.

Om te berekenen hoe de zetels tussen de partijen zijn verdeeld, wordt het totaal aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door 150 - het aantal zetels in het parlement. Elke partij die meer dan dat aantal stemmen krijgt, is gegarandeerd van ten minste één zetel in het parlement.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May