Xi dringt aan op intensieve banden China en Guyana
17 Mar 2021, 15:30
foto
President Irfaan Ali van Guyana en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hebben dinsdag telefonisch vergaderd.


De Chinese president Xi Jinping vindt dat China en Guyana volgend jaar de 50e verjaardag van hun diplomatieke banden moeten aangrijpen als een kans om aan te dringen op meer samenwerkingsresultaten en de bilaterale betrekkingen naar een hoger niveau moeten tillen. In een telefoongesprek met de Guyanese president Irfaan Ali op dinsdag suggereerde Xi dat de twee landen elkaars kernbelangen en grote zorgen serieus respecteren en tegemoet komen, samenwerking voor de Belt and Road bevorderen en een win-win-samenwerking uitbreiden op gebieden als energie en infrastructuur.

China en Guyana, hoewel ver uit elkaar, genieten van een diepe en hechte vriendschap, merkte Xi op. De twee landen hebben vruchtbare resultaten geboekt in de bilaterale samenwerking op verschillende gebieden sinds ze diplomatieke betrekkingen aanknoopten, zei de Chinese leider, eraan toevoegend dat de wederzijdse handel vorig jaar ondanks de Covid-19-pandemie is toegenomen, wat een enorm potentieel laat zien.

Beide landen bevinden zich in een belangrijke ontwikkelingsfase en hebben te maken met brede vooruitzichten en grote kansen, stelde Xi.

China staat klaar om de samenwerking met Guyana op het gebied van Covid-19-vaccins te versterken en binnen zijn capaciteit hulp en ondersteuning te blijven bieden voor de economische en sociale ontwikkeling van Guyana, zei Xi. Hij benadrukte dat zowel China als Guyana ontwikkelingslanden zijn en vergelijkbare standpunten hebben over een reeks internationale en regionale kwesties.

De twee partijen moeten volgens hem de samenwerking versterken bij kwesties die verband houden met de Verenigde Naties en klimaatverandering, om een ​​eerlijker en rechtvaardiger hervorming van internationale systemen te bevorderen.

Xi merkte op dat China een positieve rol van Guyana verwacht bij het bevorderen van de samenwerking tussen China en de Caribische landen als geheel, en bij het ontwikkelen van de relatie tussen China en de Caribische Gemeenschap.

President Ali sprak zijn waardering uit voor de hulp van China aan Guyana in de strijd tegen Covid-19. Hij zei dat de vriendschap tussen Guyana en China sterk en hecht is. In een verklaring van het kabinet van Ali staat alleen dat de vergadering heeft plaatsgevonden met Xi en dat vicepresident Bharrat Jagdeo, minister van Buitenlandse Zaken Hugh Todd, minister van Financiën, Ashni Singh en minister van Openbare Werken, Juan Edghill, aanzaten bij de ontmoeting tussen de Guyanese en Chinese presidenten.

De ontmoeting tussen de twee presidenten kwam slechts een maand nadat Guyana werd gedwongen een overeenkomst met Taiwan op te zeggen om hier een handelskantoor te vestigen op Guyanees grondgebied. China had daar bezwaar tegen gemaakt.

China beschouwt Taiwan als een afgescheiden provincie en de stap van Guyana om banden met Taiwan aan te knopen, maakte de Chinese regering boos, waardoor het besluit van Guyana om hier een Taiwanese handelskantoor toe te staan, werd teruggedraaid.

Trinidad en Tobago

De Chinese president zei ook dat China klaar staat om met Trinidad en Tobago samen te werken om hun uitgebreide samenwerkingspartnerschap naar een nieuw niveau te tillen.

In een telefoongesprek met premier Keith Rowley van Trinidad en Tobago voegde Xi eraan toe dat China bereid is om samen met het Caribische land inspanningen te leveren om hun traditionele vriendschap te verdiepen, de samenwerking op traditionele gebieden zoals energie, telecommunicatie en infrastructuur te consolideren en actief te verkennen. Hij somde ook samenwerking op het gebied van nieuwe energie, digitale economie, interconnectiviteit en andere nieuwe gebieden op.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May