Brazilië: Gezondheidssysteem in ergste crisis ooit
17 Mar 2021, 11:26
foto
De Intensive Care afdelingen in heel Brazilië worstelen met een nieuwe toestroom van patiënten. (Foto: EPA)


Brazilië heeft te maken met een historische ineenstorting van zijn gezondheidszorg omdat de intensive care-afdelingen in ziekenhuizen heel dicht op hun maximale capaciteit zitten. De waarschuwing komt van het toonaangevende gezondheidsinstituut Fiocruz.

Volgens Fiocruz hebben Covid-19-eenheden in alle 27 deelstaten van Brazilië op twee na een capaciteit van 80% of meer bereikt. In de deelstaat Rio Grande do Sul zijn helemaal geen bedden voor intensieve zorgen.

De waarschuwing kwam toen het land het hoogste dagelijkse dodental tot nu toe registreerde met 2.841 doden binnen 24 uur. Dat cijfer is een grote sprong ten opzichte van het vorige record van 2.286 op 10 maart.

Extreem kritisch
In een verklaring zei Fiocruz dat de situatie "uiterst kritiek was in het hele land". Het voegde eraan toe: "De analyse van onze onderzoekers suggereert dat het de grootste ineenstorting van het ziekenhuis en de gezondheidsdienst in de geschiedenis van Brazilië is."

Gezondheidsfunctionarissen in de dichtstbevolkte deelstaat van Brazilië, São Paulo, die dinsdag ook een dagelijks recordaantal doden registreerde, hebben de nieuwe minister van Volksgezondheid opgeroepen te overwegen een nationale lockdown op te leggen.

Marcelo Queiroga - die later vandaag formeel zal worden benoemd tot minister van Volksgezondheid - is de vierde persoon die het ambt bekleedt sinds het begin van de pandemie. Hij kreeg de baan maandag van president Jair Bolsonaro, die op grote schaal kritiek kreeg op zijn aanpak van de pandemie.

President Bolsonaro heeft zich consequent verzet tegen quarantainemaatregelen van staatsgouverneurs, met het argument dat de bijkomende schade aan de economie erger zou zijn dan de effecten van het virus zelf.

In opmerkingen tegen de media op dinsdag drong Queiroga er bij Brazilianen op aan maskers te dragen en hun handen te wassen. Hij heeft het echter niet gehad over een mogelijke lockdown of zelfs sociale afstandsmaatregelen.

De cardioloog vertelde CNN Brasil dat, hoewel "lockdowns werden gebruikt in extreme situaties, ze geen overheidsbeleid konden zijn". Dat ontlokte een sterke reactie van João Gabbardo, het hoofd van de noodhulporganisatie Covid-19 in Sao Paulo.

Op Twitter zei Gabbardo dat particuliere ziekenhuizen om ruimte in het openbare gezondheidssysteem hadden gevraagd vanwege de vraag naar intensive care-bedden. "Wanneer hij (Queiroga) het roer overneemt, zal hij met de ergste cijfers in de pandemie worden geconfronteerd." Hij voegde eraan toe: "Suggestie: neem geen standpunt in tegen een nationale lockdown."

President Bolsonaro heeft consequent de gevaren van de pandemie gebagatelliseerd - vorige week vertelde hij de mensen "te stoppen met zeuren" over Covid-19.

Brazilië heeft het op één na hoogste aantal besmettingen en sterfgevallen ter wereld, na de VS. In totaal heeft het land meer dan 11,6 miljoen besmettingen en 282.000 doden geregistreerd sinds het begin van de pandemie.

De laatste toename van het aantal gevallen wordt toegeschreven aan de verspreiding van zeer besmettelijke varianten van het virus.

De regering heeft ook kritiek gekregen vanwege de trage uitrol van vaccins. Het distribueert momenteel de door Oxford-AstraZeneca en China ontwikkelde coronavirus-vaccin. Het heeft voorts bestellingen geplaatst voor de Pfizer-BioNTech-, Johnson & Johnson- en Russische Sputnik V-vaccins. Tot dusver heeft ongeveer 4,6% van de bevolking minstens één dosis gekregen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May