Suriname en Frankrijk tekenen akkoord
16 Mar 2021, 22:30
foto
V.l.n.r.: Ambassadeur Reggy Nelson, een staflid van de minister van Justitie in Frankrijk, minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, Ambassadeur Milam van Frankrijk en de secretaris van Juspol, Bitoya Pakosi. (Foto: Juspol)


Er komt een intensievere samenwerking op veiligheidsgebied tussen Suriname en Frankrijk. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (Juspol) heeft hierover bij zijn werkbezoek van 13 maart tot 16 maart in Frankrijk, gesproken met leden van de Senaat en de Chief of staf van Justitie in Frankrijk. Amoksi heeft assistentie gevraagd op het gebied van money laundering, intelligence en corruptiebestrijding. De landen hebben maandag een akkoord voor wederzijdse uitwisseling en bijstand in justitiële aangelegenheden ondertekend.

Amoksi mikt bij de intensievere samenwerking op een uitwisselingsprogramma met stage en trainingen. Hij heeft een uiteenzetting gegeven over de positie van het ministerie van JusPpl met betrekking tot de veiligheid. Hij haalde aan dat de rechterlijke macht onafhankelijk is, maar gecoördineerd wordt door het ministerie van Juspol.

Amoksi legde uit dat het proces van verzelfstandiging van de bedrijfsvoering reeds is ingezet en dat de decentralisatie van bepaalde diensten op strategische plekken zeer belangrijk is voor de samenleving. Hij vroeg ook ondersteuning bij de bestrijding van corruptie. Frankrijk wil in verband hiermee technische bijstand verlenen. Amoksi meent dat er naar het model van Frankrijk kan worden gekeken om een corruptiehelpdesk in Suriname op te zetten.

Ter versterking van de rechterlijke macht kunnen er binnen de uitdieping van de samenwerking ook trainingen voor rechters vooral in het afhandelen van corruptie worden meegenomen, tekent de voorlichting van Juspol op. De Franse vertegenwoordiger heeft de toezegging gedaan voor de trainingen en stage. Deze zullen met de liaison van Frankrijk in Brazilië en de Franse ambassadeur in Suriname verder worden uitgewerkt.
 
De kwestie van gedetineerden in Frans-Guyana waarvan 20 procent van Surinaamse komaf is, is ook besproken. Zij willen terug naar Suriname, maar door het ontbreken van een uitleveringsverdrag is dat niet mogelijk. Frankrijk vraagt de aandacht voor deze issue, zodat naar een oplossing hiervoor gezocht kan worden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May